Friday, February 25, 2011

Mula-mula Citer HanTu.. PasTu aku yg NaIk HanTu..

Ceritanya camni. Dlm 4 bulan yg lepas, tah mcm mana tah DVD player aku bleh plak meletup setelah digodek2 oleh en.asben (konon nk baiki sendiri, sbb dvd tak leh on, pastu salah cucuk, terus meletup). So, dah tak bleh guna DVD player. DVD player aku nie, bleh play USB.. So, apa2 citer yg ada kat xternal hdisk aku, ble la tgk. So... Dipendekkan cerita, ptg kelmarin, DVD yg rosak tu, dah siap dibaiki oleh en.cina (kedai dvd). Lepas mkn mlm, en.asben dah mula bertanya "nk layan citer apa mlm nie cyg".. Aku just ckp "tgk aar dlm hdisk syg tuh.. ada citer2 baru..  copy dari epa".. So, dia pun sambung la hdisk tu ke dvd. Nk tahu, punya la byk citer yg ada, last2 dia pilih citer SANTAU...  Aku mula2, cam tak berapa setuju, tp disebabkan en.asben begitu xcited nk tgk, aku pun setuju je la.. Mula-mula citer dah start suspen2.. Ank aku plak, aku tak nk bg dia tgk pada asalnya. Memandangkan baru kul 8.30 mlm, takkan aku nk suh dia masuk tdo lak kan.. So, en.asben buat keputusan, benarkan dia tgk citer tu. Sbb tanya illa, dia ckp "illa tak takut ngan hantu la mama, kan illa tdo bilik sendiri, mana takut". So.. Percaya la kami dgn kata2nya itu. Jalan cerita filem nie, memang menarik n berjaya menakutkan aku (en.asben n illa relex je).. Dammmm aku kah yg penakut itu??? HUuhhuhuu...

Dlm watak tu, ada la watak kanak2. Watak tu plak asyik sebut "papa... sy takut... ada hantu".. dok ulang byk2 kali gak la, sepanjang jalan cite tu. Aku tgk illaa, dia relex jer. Siap dok depan2 lg. Aku lak, tgk citer sambil nyorok belakang en.asben. Muahahaha.. Berani kan aku... Lepas sejam lebih layan citer, maka ada ending. Ending dia tu, kira logic gak la.. So, aku pun suh la illa masuk tdo. Nk tahu apa yg jd...

   Illa : Mama... Takut hantu....
           Papa.. Illa takut.. tak nk tdo bilik illa..

Haaaaa.. tu la yg berlaku. Utk makluman, aku n en.asben tak penah ajar illa takutkan hantu. Tah mcm mana, dia bleh lak 'tertakut' lepas tgk citer tu.. Mula2 en.asben amik peranan pujuk illa. Terangkan mana ada hantu kat dunia nie.. Mula2 dia paham.. N masuk tdo.. Dlm 10 minit kemudian, tetiba dgn suara budak nangis.. Huh.. Compem illa.. Dia nangis.. Aku plak masuk tanya dia nape nangis.. Nk tahu apa dia jawab..
     Illa : Tu... Ada hantu.. (tunjuk bayang2 dia sendiri kat dinding)
     Aku : Haih... mana ada hantu, bayang2 illa laaa.. (sambil tarik napas tanda lega.. suspen gak aku mula2)
     Illa : Ada hantuuu.... Sambil nangis raung2..
     Aku : Tu la.. Td kata berani.. Nk tgk jugak cita hantu tu.. Hantu tu kat tv ja la.. Depa belakon. Bukan betul2 pun.. Selama nie illa tdo, ada hantu dak?? Penah dgr berita org kena gigit ngan hantu ka??
     Illa : Wuaaaaa... Tak dak (sambil nangis, sambil geleng2 kepala)
     Aku : Dah tu??? Nk takut apa?? Baik senyap n tdo, satgi papa masuk, illa kena rotan?? nk rotan??
     Illa :  Ok.. (sambil lak air mata)

Ok.. End satu bab. Aku tgk, illa dah tarik selimut, aku pun, kuar lepak depan tv.. Pastu, selang 5 minit.. Illa jerit lg... Kali nie, aku dah kurang sikit kesabaran..
      Aku : Haa.. Awat plak (sambil cekak pinggang n nada suara dah tinggi)
      Illa : Tu.. Hantu tolak langsir.... 
      Aku : Bukan hantu laaa. Angin kipas yg tolak langsir. Tu yg bergerak2... (sambil aku goyang2 langsir tu)
      Illa : Dak.. Ada hantu tolak langsir.
      Aku : Dah.. toksah dok merepek.. Kang kena ngan mama. Kalau tak mau langsir tu bergerak, mama tutup kipas.. Nak..
     Illa : Ooo.. Angin kipas... (terus sembam muka kat bantal)...

Aku pun kuar dari bilik n lepak depan tv. En.asben tanya, kenapa? aku just terang kat dia apa yg berlaku.. Dlm 30 minit kemudian.. tetiba... "mamaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa"...... Dammm.. Nangis lg.. Kali nie, aku suh en.asben p tgk. Nk tahu dia kata apa "mama je la p tgk".. Aku pun hangin la.. Terus aku jawab "abg g la tgk, org dah hilang sabaq nih, abg la, pandai2 bukak cita hantu, so abg setelkan"... Alih2 aku laki bini plak yg gaduh.. So, en.asben dgn muka bengang.. amik rotan n masuk bilik ilaa.. Kena acah sekali, terus illa senyap... Aku buat tak tahu jer sambil tenangkan diri..

Pastu, sejam kemudian, aku rasa, illa dah tdo. Kesian plak dia kena marah td. Aku g la tgk dia dlm bilik. Rupa2, dia tak tdo pun.. Cuma dok diam2 takut kena rotan ngan papa. Aku pun,suh la dia bangun dok ngadap aku. Aku tenung muka dia n mula terangkan pasal hantu.. Aku just ckp hantu tak wujud. Pastu aku citer pasal bayang2 yg dia nampak. Camna bayang2 tu terjadi.. Siap buat demo la.. N aku tgk, lepas tu ilaa dah senyum "tak da hantu kan mama, bayang2 ja. hantu kat tv. depa belakon ja" ... Fuhh.. lega aku.. Nasib baik apa yg aku cuba sampaikan dia paham. Paham lepas kena marah + tibai ngan aku n en.asben. Tp ok la.. Dia dah paham.. Pastu, dia peluk cium aku, n tdo. Sblm tu, ada 1 ayat yg buat aku rasa kelakar plak.
        
     Illa : Tak pe mama. Tak yah teman illa.  Illa kan ada Hannah Montana.. Nanti Hannah Montana teman ila. Kan mama kan..Pastu, besok mama beli cd Hannah Montanah kat illa tau...

Hehehehhee... Aku senyum jer. FYI : Aku tampa; pic hannah byk2 kat bilik illa sbb dia memang fanatik ngan artis tu. So, pic2 tu la yg teman dia tdo.. lebey kurang pengganti aku n en.asben. Sampai ke tahap bila aku tanya, nk sape teman dia tdo.. mama ke papa.. Nk tahu, dia just jawab "Hannah Montana "..Gud girl..

Kat bawah nie, aku ada letak trailler citer Santau. Korang tgk la. Takut ke tak?? Aku kategori citer nie.. AGAK MENAKUTKAN.
video

Thursday, February 24, 2011

SaLaM TakZiah..

Kat sini aku nk ucapkan takziah buat kawan opis aku nie (sesama dari penang gak) atas kehilangan baby tercinta. Aku harap ko sabar byk-byak.. Bukan rezeki ko lg kali nie. Dia lebih sayang pd bb tu. Ada hikmah di sebalik perkara yang berlaku. Apa-apa pun, ko menafaatkan mc yg doc bg tuh... Rest byk-byk.. Nanti dia sihat blk, try utk next bb lak. InsyaAllah, kalau ada rezeki, ada la.. Sabar ye kawan...


Wednesday, February 23, 2011

SePeTaNg di TaMaN PerMaInaN


Cam lama jer aku tak buat sebarang n3. Bukan mls, tp aku sibuk. Ada idea nk buat n3, baru nk mengarang, ada je keje aku nk kena buat. So, tebengkalai n3 aku. Bila aku free.. Mls plak nk menaip. So.. Camna nk buat tu??? Hehehe.. Apa-apa pun aku nk kongsi pic2 yg aku amik. Ni aktiviti aku + en.asben + ank + ank sedara kat taman permainan. Hero + heroin dlm n3 aku kali nie, musti la AnaK aku + anK sedara aku (Haikal).. Laayannn...

Aksi kejar mengejar.. Illa + HaIkaL
....
..
.

Gaya-gaya seorang perwira (Otomen)
......
....
..
.



Mlm hari pun main-main kat Taman Permainan...






Camtu la aksi-aksi oleh penghibur hati aku n en.asben. Kami layan jer. Atleast, diorg main puas2 di taman permainan, blk kang, bleh terus tdo mlm dengan aman.. Hahahhaa.. Ok tak cara kami meletihkan anak??? ;P

Thursday, February 10, 2011

Cuti CNY : Ahad (6/02/2011)

Memandangkan CNY ada sehari lagi cuti, aku n en.asben gigih gak nk ke pd juga. Walaupun percubaan yg 2 hari lepas, tak bejaya, tp kali ni, kami cari siap2 bilik utk tdo sana. Kali ni, ajak bf semafily sekali. Booking satu bilik, share2. Sb tgk pic di internet, luas gak bilik tu. Mcm ada 2 ruang, so muat la 2 family.. Mcm tak biasa kan.. Hahaha.. tp dah booking2 semua, diorg tak jd nk pegi. Kami ber3 gak la pegi.. So layan je la pic2 nie.. Tak byk amik pic, sbb asyik lupa nk bawa camera je.. Balik dari PD, melencong ke Morib.. hehehe...




Wednesday, February 9, 2011

Cuti CNY : Jumaat (4/02/2011)


Rentetan dari ketidakadaan tempat penginapan di PD, SIL tdo rumah aku mlm tu. Kononnya, besok pagi nk buat BBQ kat umah aku. Mlm tu jugak, kami kluar cari bahan2 utk BBQ besok.  Antara yg dibeli, daging kambing, daging lembu, hotdog dan juga ikan terubuk. Aku plan, nk peram siap2 bahan2 tu semua mlm ni, besok boleh bakar terus. Lepas siap semua bahan2, aku pun masuk tdo. En.Asben plak, mcm budak2 aku rasa, asyik ckp "nk mandi laut". Adess... Lebih dari ank aku rasa. Aku pujuk, ajak g hari lain. Kali nie, kalau nk g, booking siap2 bilik. Baru g PD. Tak leh pakai istilah GPRS dia tu, time peak hour nih.. Lepas ckp2 kejab, pastu semua terus terbongkang tdo. Maklum la, letih.. Bukan letih mandi laut, letih seharian dlm kereta..

Bangun keesokkan paginya, tetiba aku dpt idea, ajak adk aku tu, g picnik kat Ulum Yam. 30 minit jer dari rumah aku. N boleh buat BBQ kat sana. Lepas pack2 semua barang2 dlm keta, so, bertolak la ke Ulu Yam. Nasib kami baik hari nie, sbb dpt pilih port yg menarik utk pasang kemah. So, disinilah kami seharian menghabiskan hari cuti. Tgk je la pic kat bawah. Mls aku nk cerita pjg.

Tadaaa.. Ini la khemah kami.
Ok tak?? Cap GIANT.. Janji khemah kan.. n boleh buat tempat nk tukar baju nanti..  
So, ni la tempat aku suruh ank aku main2 bila yg dewasa sibuk dok bakar makanan. (mainan die, aku dah bawak siap2 dari rumah, takut boring je nanti or sibuk main menda yg bukan2)


Aktiviti bakar membakar. Watak utama En.Lelaki laaa...
Kaum wanita melepak je...

Dalam kul 2 ptg, dah berjaya siap semua bahan makanan.
So, bergambar dulu sebelum mkn... Menu simple, tp mengenyangkan tau..


Aktiviti mandi-mandi dimulakan lepas mkn tgh hari. Selalunya, aku pantang sikit, lepas mkn baru nk mandi.
Tp hari nie, hari cuti kan. So, amalan aku pun cuti la..


Adk + adk ipar aku.. Apa yg diborakkan pun tak tau la..


Anak aku yang kesejukkan. Takkan dok dalam air dah. Cejukkk katanya..

Dlm kul 5 ptg, kami kemas2 semua n bergerak blk. Itu pun, sbb hujan dah renyai2. kalau tak, sure tak blk lagi rasanya. Itu la aktiviti kami sekeluarga pada hari ke-2 cuti CNY 2011....


Cuti CNY : Khamis( 3/2/2011)


Bangun pg dengan perasaan xcited. Hari nie, kami (aku + en.asben + adk dia lakibini ) plan nk g jalan2 kat PD. Walaupun mlm sblmnya aku dh try cari penginapan di PD, tetapi tak berjaya. Semua penuh. Memandangkan En.Asben + adk ipar bersungguh2 nk g PD, so kluarla istilah GPRS dari otak En.Asben. Nk tahu maksudnya apa.. Geng Pi Redah Sendiri. So, dengan pegangan tu, kami redah gak g PD. Sampai PD dlm kul 11 pg. Nasib baik jln tak jem.. Plan kami, sampai je kat PD, terus cari bilik then baru mandi-manda. Tempat pertama yg dituju adalah tempat penginapan di area Teluk Kemang. Beh ooo pantai kat sini. Hapenning tempat tu. Penuh ngan org. So, first resort yg kami singgah Ilham Resort. En.asben n en.pod(adk ipar) ditugaskan utk g tanya receiption. Aku n adk aku, just wait je dlm keta. Mem besar la katakan...

Setelah 5 minit menunggu, mai la En Lelaki 2 org tu. Muka masing2 muram jer. So, result nyer "FULL BOOK".. hahahaha.. (aku gelak dlm hati je la, kang gelak kuat2, mau kena pang ngan En.Asben).. So, tak pe.. Jgn putus asa kan. Pastu, singgah lg resort2 berdekatan. Tp malang sungguh, semua full.. Dari satu resort ke satu resort kami singgah, sampai la ke pekan PD kami mencari, tp semua full. Dari kul 11pg sampai ke 4 ptg, tp still lg tak jumpa tempat nk tdo. So, kami buat meeting tergempar antara kami, n amik keputusan BALIK RUMAH N BUAT BBQ kat umah  aku. Senang... Wuaaaa... Lepas peluang nk mandi laut.. Itu la cerita aku utk hari pertama cuti CNY.. Tarak ong la ini tahun... Anak aku plak, dok mengungkit "KATA NK MANDI LAUT"... kejab2 ckp "KATA NK MANDI LAUT"... ulang byk2 kali lak tu. Sampai la satu tahap, kena marah ngan En.Asben. Dah cerita dah elok2 kat ank aku tu.. ckp tak da tempat tdo, semua penuh tp, tak  dia tak nk faham gak. Adess.. Sabar je la..

Sekadar gambar hiasan..

Tuesday, February 1, 2011

Cuaca SejUk?? Aku PuN SeJuK...

Dah 27jam hujan tak berenti-renti. Adess... Sungguh malang buat aku satu family. Malangnya sbb transport tak dapat nk kuar umah time hujan2 nie. Yg ada moto ja sebijik tp tak begitu berbaloi utk kami ank beranak berbasahan semata-mata nk kuar beli makanan or jalan2. Keta plak, masuk bengkel dah 3 hari dah.. Aduss.. Kesimpulannya.. melepak je la kat umah dihari minggu yang sejuk nie.. Makan plak, mkn je apa yg ada dlm peti.. Nk tgk suasana kat umah aku?? Aku rasa mcm dah ada kat adik sikit dari cameron higland.. Menyawa pun kuar asap kot mulut.. Punya la sejuk.. Nk mandi pun kena jerang air hangat.. Sejuk.. Sejuk..

Ni pic yg aku amik.. nampak... kabus2 tu...
...
..
.

Nak jelas lg... Tgk nie plak...
.......
...
...
..
..
..
.


Nie plak pic yg aku amik kat depan umah aku... Semata-mata nk amik pic nie, aku men hujan...

...............
.........
......
...
...
..
.


So.. time-time hujan camni, makanan yg sesuai n ada kat umah aku, nie je la.. Boleh laa sementara tggu hujan reda kaan

 


......
..
..
.



K.. tu je n3 aku utk kali nie. Tak da idea nk merepek..