Thursday, December 23, 2010

aKu jd PerMaIsurI?? PuTRi RaJa KoT..

Cerita 3 minggu lepas..

Sejak 3 minggu lepas, badan aku asyik tak sihat jer. Demam teruk. Suhu sampai 39.5. Kejab kebah.. Pastu demam balik. Soal demam tu, belakang kira. Aku nk berterima kasih kat en.asben, sbb sudi menjaga aku time aku sakit. Thanks abang, sbb sudi layan karenah sy selama 3 minggu yang saya tak sihat nie. Semua keje abg yang buat. Mkn minum sy, abg jaga. Thanks alot..

Pengajaran yang aku dapat, sepanjang aku sakit nie
  1. Makan ubat kena ikut waktu, terutama antibiotik.. Kena tepat. kalau doktor kata 3 kali sehari, means kena makan setiap 8 jam. Jgn main hentam saja..
  2. Time demam yang teramat panas, jgn mandi ngan air sejuk. Nanti liang2 roma kita tertutup, panas tak bleh kluar. Seeloknya, mandi ngan air suam n mandi waktu malam + bawah embun (luaq umah). Tips mandi luaq umah bleh amal kat kampung ja tau. Kalo umah kat kawasan perumahan, jgn buat, kang jiran kata hampa gyla plak..
  3. Bila badan panas, jelung asam jawa kat kepala (org bandar kata, letak asam jawa kat dahi). Tujuan dia, asam jawa nie, bleh meresap haba dalam badan or seumpama ngan funtion cool fever la.
  4. Make sure jangka suhu sentiasa ada dirumah. Nie untuk check suhu badan anda setiap sejam.
  5. JANGAN sesekali mandi air ais (mandi ngan ais ketul) time demam. Nie akan memudaratkan n menambah naikkan suhu badan anda.
  6. Minum air masak banyak-banyak + jgn gatai2 nk g berandam dlm swimming pool okeeey..
Apa-apa pun, kesakitan aku kali nie, byk menyedarkan aku byk perkara. Rupanya2, aku masih disayangi ramai org. Buat en.asben, encik ayah, incik emak dan encik adk + abg, terima kasih sbb sudi jaga Amy time amy sakit. Jasa korang amat dikenang. Terimalah lagu nie khas utk korang semua n Xpecially to my encik asben.. Thanks 4 everythings.. ;D

video

2 comments:

  1. salam perkenalan nama ku melor.nice blog

    ReplyDelete
  2. Salam..

    Baru singgah di sini..nice blog

    Betul tuh...ubat mesti diambil spt yg diarah...

    ReplyDelete

aPa KoraNg Rasa pasal n3 aku??