Friday, August 3, 2012

SentiMenTaL di HaRI JuMaaT...

Kelmarin, my bff ada bg tau. Asben dia ada post sumthing kat FB. Asben dia buat video tentang arwah parent dia. So, aku tak leh nk komen apa2, sbb tahap kebizian kelmarin memang memuncak, tak sempat nk bukak fb.. Blk ptg kelmarin, lepas masak2 semua, tetiba aku teringat nk tgk akan video yg di post nye.. Begitu tersentuh hati aku dgn pic2 dan music dlm video tersebut. Sbb apa tersentuh?? Sbbnya… Aku memang kenal dengan parent dia. Memang diorg baik sgt2 ngan aku.. Aku dah anggap mcm parent aku juga.. Pastu, aku makin tersentuh dgn lagu dlm video tu.. Memang berair gak la mata aku. Sekali je aku mampu tgk video tu.. Apa pun.. Buat my bff asben, aku harap ko tabahkan hati. Rasa rindu pada yg tiada memang memeritkat. Hanya gambar2 dan kenangan2 je yg mampu mengubat kerinduan kita…


Lepas tgk video tu, aku terkenangkan diri aku. Aku juga merupakan ank yatim piatu. Sama mcm asben mybff juga. Bezanya antara kami… Mybff asben amat bertuah, parent dia tak tinggalkan dia sorang2.. Masih lagi ada kakak-kakak dan abang-abang yang lain. Atleast masih ada talian persaudaraan antara mereka. Tak mungkin dia akan merasa sunyi.. Lagi satu.. atleast, parent dia masih dapat merasa duit gaji dia sendiri. Tapi aku?? Kedua2nya pergi di saat aku baru nk kenal apa itu alam pekerjaan. Masih tak berapa nk matang..  Agaknya, ini lah nasib anak tunggal… Memang kena kuatkan hati, hadapi hidup ini sendiri. Kini aku hanya menumpang kasih pada suami tercinta dan ank ku tersayang. Aku juga menumpang kasih pada keluarga asben aku. Kalau mereka tiada, tak tahu la mcm mana aku nk survey kan.. Hidup sorang diri kat dunia yg luas nie. Nasib baik aku masih ada lg kawan2 yg sentiasa ada dgn aku. Sedih sgt bila fikirkan ‘jika mereka tiada’.  Apa yg aku fikirkan??

  • Kalau time raya, aku musti sorang2 dok kat kl. Tak boleh nk balik kg, sbb tak da sapa2 lg utk aku kunjugi melainkan pusara parent aku..
  • Kalau aku sakit, musti aku sorang2 nk tanggung sendiri.
  • Kalau aku dah tua, sah2 la aku akan jd penghuni rumah org tua2..

Bila pk semua tu, bertapa sunyi menjadi ‘anak tunggal’. Aku bernekad, insyaAllah, aku akan berikan ank aku atleast seorang teman buatnya. Tak da la dia akan sendiri di dunia ini kan.. Doakan aku yee….

6 comments:

  1. sayu baca entry ni
    al- fatihah dan salam takziah

    ReplyDelete
  2. waaa...sayup aku...ko nie...insyallah allah akan makburkan doa ko n aku pd ko ameennn

    ReplyDelete
  3. ko adalah sebahagian dari keluarga aku

    ReplyDelete

aPa KoraNg Rasa pasal n3 aku??