Wednesday, February 29, 2012

MaCaM-MaCaM....

Skrg nie, ank aku dah pandai.. Pandai mcm2. Pandai bergosip.. nyanyi.. semua lah dah pandai.. Otak pun dah makin ligat...


Situasi 1 : Sepetang di tadika ila (5minit je pun)


Aku : Illa jom blk.. (panggil illa kat pintu tadika)
Illa : Ok..
Tetiba..
Cikgu Illa : Akak, weekend nie, nk pegi Zoo ke?
Aku :  Ha?? Tadika buat rombongan g Zoo ke weekend nie? (heran lak aku, rombongan awal2 tahun)
Cikgu Illa : Tak de la. Illa bg tahu sy, dia nk p Zoo weeekend nie. Bila sy tanya, nk pegi dengan sape, dia jawab, nk pegi dengan mama la. Itu sy tanya tu..
Aku : Ishhh... Tak de la. Sy tak penah sebut pun pasal nk g Zoo.. Pandai2 je budak ni..
Cikgu Illa : Ahh... tu la pasal. Dah agak dah. Mcm hari tu. Akak mc sehari n tak hantar dia g tadika. Bila saya tanya, dia ckp tak datang sekolah sbb pegi bercuti.. Hehehehe..
Aku : Tu la.. Kuat berimiginansi gak budak kecik nie.. Dah illa, jom blk.. Kita g zoo mlm nih..
Illa : Hehehehe.. (sengih2 muka tak bersalah)
Cikgu Illa : Babai illa...


Situasi 2 : Bila2 masa di rumah


Illa : Mamaaaa.. ila nk kencing..
Aku : Pegi je la toilet...
Illa : Allahhummabariklana..... (dgn kuatnya)
Aku : Illaaaaaaa!!! (separuh menjerit). Jgn baca doa mkn dlm toliet... (jerit dari luar bilik, aku assume dia, kat luar bilik)
Illa : Tak la mama... Illa kat luar bilik air nie.. Tak masuk pun lg..
Aku : Yer laa.. Jgn la baca doa tu.. Kan nk g kencing, bukannya nk mkan..
Illa : Cikgu kata, nk masuk bilik air baca doaaa...
Aku : Yer laaa... Baca doa sblm masuk toilet.. bukan baca doa makan...
Illa : Doa jugak kan (sambil mengomel sorang, budget aku tak dgr la tu)


Situasi 3 : Time suruh buat keje sekolah


Aku : Illa, buat keje sekolah betul2 la, tok sah la dok tgk sana, tgk sini, bila nk siap. 
Illa : Kan ila tgh buat niee.....
Aku : Ingat mama tak nampak ke apa yg ila dok buat.. 
Illa : Tahu mama nampak..
AKu : Pastu?? Buat la cepat. Kang tak habis buat keje sekolah, illa jgn tdo ngan mama.
Illa : Ok..


Selang 5 minit (time nie, baru kul 8.30 mlm)
Illa : Mama, ila nk kecing laa... (sambil bgn g toilet)
Selang 5 minit lg...
Illa : Mama, illa nk terberak laa.... (sambil bgn g toilet)
Selang 5 minit lg..
Illa : Mama, illa nk g minum air laa...
Selang 5 minit lg...
Illa : Mama, illa....
AKu : Haa.. apa lg.. time nie la nk itu, nk ini, buat keje sekolah tu dulu... Kecing apa kerap sgt nie.. Buat bg habis dulu, kang  siap, buat la apa nk buat pun...
Illa : Yer laa..
Lepas 5 minit aku marah..
Illa : Mama..... illa dah mengantuk nie.. tak boleh nk bukak mata dah (sambil buat buka mata separuh je)
Aku : Haihhh.. mcam2 la, buat keja sekolah tu dulu... tak habis, jgn nk tdo.. Rotan nak?? (dah mula nk naik angin la, mcm2 alasan kan budak nie)
Illa : Illa dok buat la niee... Illa mengatuk sgt nie...
Aku : Ishh.. nk kena budak nih.. (jentik hidung sedass.. hahahaa.. )
Illa : Wuaaa.. (nangis sambil buat keja sekolah sampai siap)
Aku : Dah siap, pegi masuk tdo.. baru kul 9, dah ngantuk.. masuk tdo, jgn main2...
Illa : Ok... (sengeh2 kemas2 buku  n masuk tdo)
Dlm kul 12 camtu, aku pun masuk la bilik nk tdo kan. Sekali tgk, ank bertuah tu, tak tdo lg. Dok main tulis2 kat dinding ngan tgn dia.. Hangin betul aku.. Tak pasal2 aku ngamuk tgh2 malam buta. Dok betekak ngan dia. Jetik lg sedasss, dia nangis2, pastu baru tdo.. Sabar je la.. Tabiat lama dia dtg blk.. Nk kena nagis dulu, baru boleh tdo.. Huhuhuuuhu....

Tuesday, February 28, 2012

KFC dan iLa

Balik keja smlm, tgh2 dok drive nk balik umah, ada la kan, iklan KFC combo yg rice tu kat HotFM. So, tetiba perut aku berbunyi n otak mula la berpk. Terasa mls gak nk masak mlm nie, so, aku pun pusing la stering masuk ke bandar baru selayang. Untuk apa?? Off course la, mau bli kfc. Lepas pusing2 cari parking semua, masuk la KFC. Nk bli set combo tu, mcm byk sgt jer utk aku n ank aku. So, amik diner plate. Cukup la kan. Kang tak habis, membazir plak... Otw blk umah, dlm hati aku dok berkata2... "musti ila seronok nie, dpt makan kfc. lama dah aku tak bli kfc ni."... 

Dlm 5 minit camtu, sampai la aku kat tadika  iLa . Masuk je dlm keta, terus aku ckp ngan illa..
Aku : iLa, mama bli KFC.. mlm nie kita mkn KFC.. Seronok tak??
iLa: KFC??
Aku : Aa.. ye la.. awat?
iLa: Illa nk makan nasi..
Aku : Aik.. selalu ila suka makan kfc, pasepa tak mau plak??
iLa iLa nk nasi la mama (sambil tarik muka masam)
Aku : Ermmm.. Ok...

Nie la kfc yang aku bli.. Tak dilayan oleh illa..

Pastu, sampai umah, bukak pintu, rest sekejab.. Aku tanya illa lagi..
Aku :  iLa , jom g dapuq, makan KFC..
iLa iLa tak nk..
Aku : Pasepa tak nk plak? (heran aku)
iLa  iLa nk makan nasik...
Aku : Alaa... Nk makan nasik ngan apa?? Mama mana masak.. Makan ngan ayam KFC bleh??
iLa: Haa.. boleh la mama. Janji ada nasi...
Aku :  iLa tak makan nasi ka kat sekolah td?
iLa: Makan.. 2 kali.. Pagi nasik lemak. Ptg nasik sup.. 
Aku : Pastu, mlm nie nk makan nasik lagik??
iLa: Haaa (sambil anguk2 n sengih)
Aku : Yer la.. ye la.. sat mama letak nasik.. 
iLa: Ok.. (senyum2 sipu)

Selepas 30 minit, nasi dah siap.. Ini la hasilnya...

Nasik + ayam kfc + kicap.... N anak aku senyum lebar menikmati hidangan ini. Mcm2 kan budak2 nie.. Apa-apa pun, aku puas hati sbb dpt sempurnakan apa yg ank aku mengidam.. Hehehehehe..

Monday, February 27, 2012

49 Days

Sipnopsis

Mengisahkan seorang gadis Ji Hyun yang hampir sempurna hidupnya. Mempunyai keluarga, sahabat dan tunang yang menyayanginya. Dia juga bakal berkahwin dengan tunangnya dalam masa terdekat. Cerita hidupnya berubah apabila dia terlibat dalam kemalangan jalan raya yang menyebabkan dia koma. Dia diberi peluang kedua untuk hidup, dengan syarat, dia perlu mencari 3 orang selain dari keluarganya yang betul2 menangis kerana menyanyagi dia. Dalam mencari peluang untuk hidup, dia meminjak badan Yi Kung, seorang pekerja sambilan di semua kedai serbanika. Bejayakan Ji Hyun dalam misi mencari 3 orang yang betul2 menyanyinya sepenuh hati?? Siapakah Yi Kyung yang sebenanya??

Pelakon-pelakon




** Bagi aku, cerita nie memang best... Reality kehidupan (selain bab2 angle semua tu). Citer nie, buatkan kita nangis, ketawa, berpikir. Semua ada. Memang best la.. Tak semua apa yg kita lihat dengan mata kita, tak semuanya benar. Beribu kemungkinan di sebalik pandangan sesorang itu..

Myung Wol the Spy


Sipnopsis
Mengisahkan sepasang Spy dari North Korea, Han Myung Wol dan temannya Choi Rye, yang menjalankan misi mengganggu penjalanan di Hallyu Wave dengan menculik penyanyi terkenal Kang Woo. Demi menjayakan misi mereka, Han Myung Wol terpaksa berlakon untuk merapatkan diri dengan Kang Wo. Berbagai cara yang dilalukan untuk mendekati penyanyi tersebut. Pada masa yang sama, temannya Choi Rye pula, sedang menjejak peta yang kononnya mempunyai rasia kerajaan. Demi menjejaji peta tersebut, dia juga terpaksa merapatkan diri dengan teman seperjuangan Kang Woo, Joo In Ah. Berjayakan misi mereka? Adakah mereka akan saling jatuh cinta antara satu sama lain??

Pelakon-pelakon
Han Ye Seul as Han Myung Wol


Eric as Kang Woo


Lee Jin Wook as Choi Ryu


Jang Hee Jin as Joo In Ah

My Lovely Sam-Soon

Sipnopsis.

Kim Sam Soon (Kim Sun Ah) dalah sorang baker yang berbakat dalam membuat pastries dan kek. Pada hari krismas, dia terserempak dengan teman lelakinya  in Hyun Woo (Lee Kyu Hancurang dengan perempuan lain meminta hubungan mereka putus pada saat itu juga. Secara tidak sengaja, dia termasuk tandas lelaki lalu berjumpa dengan Hyun Jin Hun (Hyun Bin). Beberapa hari selepas itu, secara tidak sengaja  Jin Hun memerlukan seorang baker manakala Kim Sam Soon pula masih tidak bekerja.  Oleh itu, mereka berkerjasama utk membantu antara satu sama lain. Akan tetapi, meraka berdua seperti anjing dan kucing asyik bergaduh sahaja. Disebalik pergaduhan itu, masing2 menaruh hati atas satu sama lain. Masalah mula timbul, apabila bekas kekasih Jin Hu kembali ke korea dan menagih kembali cinta Jin Hu. Siapakah pilihan Jin Hu?? 

** Cerita nie, bg aku, boleh mengajar kita akan apa itu kesetian.. kepercayaan.. erti sahabat. Rupa juga bukan urukan. Hati yang paling peting diutamakan.

Antara Pelakon2..




Saturday, February 25, 2012

aRnaB PinK???

Hari khamis lepas, aku ada la beli buku color utk illa. Ala, yg pricess color2 tu. So, hari nie, aku bg la dia color kat buku tu.. Aku plak, dok layan Sanggam kat tv 3.. Tetiba.....

Illa : Mama, arnab color apa
Aku : Ada color coklat, hitam/kelabu, putih. Tp selalu color putih la..
Illa : Kan ada color pink, kuning, oren ngan hijau kan.. takkan mama tak tau..
Aku : Ha? color pink? Kuning? Oren? Hijau? Ila belajaq mana plak nih?? Mama dah hidup lama dah. tak penah tgk pun lg..
Illa : Betul mama.. Ada... 
Aku : Tok sah dok merepek la illa. 3 color td ja hat mama penah nampak. Search kat tenet nie pun, memang tunjuk color2 tu ja. 
Illa : Ye mama.. Ila ingat. Ada arnab color pink.. kat buku illa..
Aku : Ishh... p amik buku tu, mama nk tgk..
Illa : NIe... (sambil tunju buku tu). Kan ada color yg ila ckp td..
Aku : Erk.. ishh... (garu2 pala, camna nk terang nih).. Ikut illa la. Color la warna apa2 pun..
Illa : Okies... Illa nk buh color pink..

So, camna nih. Kang aku bg tau, hakikatnya, mana ada arnab2 color yg dia ckp tu., dia tunjuk buku tu plak. Ishh... Masalah betul. Sapa la yg buat buku nih. Salah aku gak, bli buku, tak tgk betul2.. Nie buktinya. Aku snap td. Nanti2 je la aku xplain kat illa. Layan sanggam dulu... ;P

Thursday, February 23, 2012

SaMa TaPi BerLaInaN...

Kelmarin, disebabkan opis yg tak da letrik, aku bleh balik awal. Nk memenuhi masa lapang tu, aku kemas2 la almari baju. Rupanya, byk giler baju2 yang dah tak muat. Huhhu.. Sedih je rasa bila tgk baju2 tu... Tp, dlm kemas2 tu, aku terjumpa baju kurung time aku kecik2 dulu. Baju tu, arwah mak aku jahit sendiri. Aku rasa, aku amik dari kg dulu, tp tak ingat simpan kat mana. Time amik tu, ank aku kecik lg. So, hari nie, aku pu try la suh ank aku pakai baju tu.. muaaat.. Cuma perlu tukar getah di pinggang je. Besa la, getah lama, dah tak da kekenyalan dah.. hehehe... So, layan je la pic2 kat bawah nih....

Ini pic(atas) ank aku dengan baju yang dimaksudkan...


Pemilik asal baju nie, mcm pic kat bawah nih.. 

Masih elok baju nih. Walaupun dah dekat 25 tahun berlalu, tp, baju nie, tetap elok. Kenangan dari arwah mak aku. Akan aku turun kan pada ank kesayangan aku skrg... Hehehehehe....

Wednesday, February 22, 2012

PenDaPaT KoraNg..

Kat sini aku nk mintak pendapat korang la.. Pasal ank aku.. Ank aku g tadika swasta dari pg sampai ptg. Mandi sehari sekali je (ank aku la cite ). Pastu, parent diminta bekalkan body shampo (head to toe) okeey. Sabun ketul tak layan. Aku bg yg nie kat tadika.. Kadang2 jenama len la.. Bergantung pada mood n modal aku time nk bli tu.. Skrg nie, aku bg 3 bulan sekali.. hahahaha..


Kat rumah pun, aku pakai body shampoo yg kandungan dia lebih kurang la. Jenama je lain. Kemuskilan aku skrg nie, perlu ke aku bg tiap2 bulan. Sedangkan, atas pengalaman aku hantar ank g tadika dari tahun lepas, aku bukak body shampoo tu, sama hari dgn aku hantar kat tadika. Kat umah, mandi taip2 hari.. Plg busuk2 pun, 7 kali dlm seminggu. Kiranya, kalau yg kat umah tu, dlm 3 or 4 bulan guna, baru habis sebotol.. Kat sekolah mandi 5 kali je dlm seminggu. Pastu, tadi, ank aku bg tahu, body shampoo kat sekolah dah habis. Cikgu suruh bawak yg baru. So, aku check la yg kat rumah aku kan.. Baru je guna 1/4 dari botol tu. (aku bg bulan 1 lepas). 

Pelik kan.. Camna kat tadika dah habis mandian tu. Tanya ank aku, tekan byk2 kali ke sabun tu, ank aku ckp, sekali je tekan. So, aku caya la, sbb aku dok intai, memang dia sekali push je.. Rasa2 korang, perlu ke aku bg yg baru?? Pastu, ank aku ckp, sabun dia, habis lama dah, skrg nie guna kawan2 punya. Pelik aku... Rasa mcm tak logik plak, satu botol boleh habis dlm masa sebulan.. Rasa2 korang, perlu aku bg yg baru ke?? Pada aku, ada kemungkinan2 yang berlaku skrg nie..

1) Cikgu bukak satu2 sabun jer dulu. Kiranya, guna satu bg habis, n rotate utk semua budak. (kalau student ada 20 org, 20 botol sabun yg ada)
2) Anak aku main sabun kat sekolah
3) Cikgu bukak kedai sabun paket kat sekolah...

Hehehehe.. Aku rasa, firasat aku, yg no 1 nie, logik kot.. Korang rasa camna??  Jenuh la weh, nk cop sabun tiap2 bulan.. Agak2 aar... Tul tak?? Aku tak sure plak, parent2 yg lain bg tiap2 bulan ke ape.. hehehehe..

TnB...oh TnB

Hari nie, aku tak keje pun. Bukan sebab malas okkey.. Aku g keje cam biasa gak. Smlm, site tempat aku keja tu, dpt notis dari TNB, nk cut off power seharian hari nie. Start kul 8 pg td. So, pg td nie, aku sampai opis agak lambat. Ku 8.05 baru sampai. Memang aku parking kat luar la, tak nk masuk basement. Risau lak, nanti lift tak on, jenuh aku nk panjat2 naik tangga. Dah la opis kat tingkat 5 kan.. Tinggi. tu.. (mls nk xcercise sebenarnya). So, lepas park, aku dah kelam kabut g kat lift. Jumpa pak gad dulu. Tanya TNB dah cut off power ke belum. Bukannya apa, kang tetiba aku naik lift, diorg cut off, nanya ja aku dok dlm lift kan. Lepas pakgard terang kata nanti guna genarator utk support lift, baru la aku berani naik lift tu. Dlm lift, dok berdoa jgn la diorg cut off lg kan. Sampai kat tempat aku, on pc. Online jab. Baru je online dlm 5 minit, tetiba suasana jd gelap gulita. TNB dah cut off power. Generator pun, bertahan dlm sejam je. So, cari PSM Ljt, tanya mcm mana ngan server. Diorg tggu keputusan boss dulu, sbb nk shutdown server. 30minit berlalu camtu je.. Aku dok melangut dlm gelap. Tetiba kakak PSM datang bg tahu, kena offkan server semua sbb TNB cut off sampai mlm karang. Aku mula la nk panic. Mahu tak, aku tahu downkan server guna pc aku je. Kiranya, secara remote la kan. Ini dah pc tak bleh nk on, nk buat camna. Sib baik bilik server pakai bateri lg. Support utk 3 jam lg rasanya. Aku pun angkut pc aku masuk bilik server. Setting2 semua, down kan semua. Setel dlm kul 10 camtu.. Pastu, dok tertungu gak, kalau2 boss ljt nie, bg balik umah kan. Kalau stay pun, bukan bleh buat keje pun. Tunggu punya tunggu, tak da apa2 keputusan. So aku n efa pun, amik keputusan nk g makan dulu.Otw  nk g makan tu, PSM ljt call, bg tahu boss dah bg green light utk blk. Yahooo... So, itu la cerita nya. Keje aku tertangguh utk hari nie. Besok kena g awal opis sbb nk on server.. Mintak2 jalan tak jem n aku dpt bangun dengan awal pg n ank aku tak buat perangai pagi sok... Amin...

Tuesday, February 21, 2012

BacaaN ZamaN PerTengaHan...

Lanjutan dari cerita yang lepas, itu cerita zaman dulu kan.. Kiranya, zaman sekolah rendah + menengah. Hobi aku kumpul 'kawan2' nie tak stop mcm tu jer. Bila masuk zaman U dan sebelum berkawin dulu, kebayakkan duit aku habis utk 'kawan2' aku tu jugak. Cuba bahan bacaan dia berbezala la sikit. Hobi aku nie, agak berkurangan time aku belajar kat U dulu. Maklum la, ada byk bahan bacaan nk kena baca, so, tak de la masa nk baca buku2 sampingan nie kan. Time tu, aku bykkan baca buku pelajaran jer.. Hehehe....

Habis je belajar, masuk alam pekerjaan plak. Time nie, hobi aku tu, makin menjadi2. Maklum la, ada duit sendiri kan.. Tp, kali nie, hobi aku kumpul komik cinta plak. hehehehe... Sumber aku adalah di 7-E ngan Popular. Pantang nampak ada komik baru, musti aku bli. Kawan2 aku memang dah tahu dah perangai aku nih.. Heheheheh... So, berdasarkan pengalaman lepas2.. kali nie, buku2 aku, aku balut ngan plastik. Niatnya, nk simpan sampai ke anak cucu nanti... Mintak2 niat murni aku nie, tercapai la kan. Hobi aku nie, berakhir sampai la aku kawin... Dah kawin n jadi mak orang, takkan nk baca komik lg kan. So, hobi baru aku, adalah kumpul CD/DVD movie lak.. Itu nanti aku cerita.. Nk tgk koleksi aku?? Kali nie, bleh la aku tunjuk, sbb aku dah berjawa menyusun 'kawan2' aku dgn baik... Anak pun, kena tggu sampai 'cukup'umur, baru aku bg pengang 'kawan2' aku nie.. Skrg nie.. stil 'NO.. NO..'


Ini je la, yg sempat aku kumpul.. Bila dah besar nie, hobi aku dah terpecah 2 dah.. Kumpul komik + kumpul cita korea.. So, byk nie jer yg mampu aku kumpul. Minta2 hobi aku nie, berjangkit kat ank dara aku. Walaupun bakal merabakkan poket aku ngan en.asben, tp kami rela. Sbb hobi yang murni iaitu membaca walaupun komik.. Hehehehe.... 

BaCaaN DuLu-DuLu

Weekend lepas, aku terasa amatlah bosan sgt2.. Nk keluar, ongkos agak berkurangan. So, lepak2 je la kat umah. Pastu, tetiba teringatkan zaman kanak-kanak aku dulu.. Korang masa kanak2 dulu, suka membaca tak?? Ker suka bermain dengan kawan2? Aku dulu, masa kanak2, memang didik dengan 'berkawan dengan buku'. Maklumla, anak tunggal kan.. Mana ada adk beradik utk diajak bermain. Kalau parent aku bli mainan pun, cepat je aku bosan, sbb main sorang2. Nk keluar main dgn kawan2, kena tgk keadaan jugak. Kadang2 parent aku bg, kadang2 tak.. So, nasib baik la aku nie minat membaca. Bleh dikatakan, hobi aku kumpul buku cerita. Kiranya, penuh la almari rumah aku dulu ngan buku2 cerita. Asal blk dari tuisyen je, musti aku ajak ayah aku singgah kedai buku. Apa lg, mengepau ayah aku la. Plg2 kurang, musti aku sebat dlm 5 buah buku citer... Ala. buku dulu2 kan, murah2 je. Baru RM2.50 sebijik. Ayah aku plak, bab2 bli buku, dia tak kesah sgt. Jgn mintak nk bli mainan dah la. Buku always YES...

So, kehidupan harian aku, pegi sekolah cam biasa.. Kalau ada aktiviti ptg kat sekolah, kira tak bosan la aku hari tu.. Kalau tak da aktiviti, tak de la bosan sgt. Sbb 'kawan2' aku byk kat umah. Penuh satu almari.. Tp sayang.. Aku ingat, 'kawan2' aku tu, akan berkekalan. Bleh la aku tunjuk kat ank2 aku nanti. Tp.... Sayang sgt2... Rupanya, ada makluk dah mkn kawan2 aku.. Semuannya dah rosak.. Huhuhhhu...Sedey tau.. So, dlm dok ingat2 kembali zaman dulu, aku try la jugak, nk kumpulkan blk buku2 aku dulu.. Bli blk.. Rasanya, tak mahal pun. Tp, aku tak jumpe plak. Yg dpt dikumpulkan pun, hanyalah Komik Doraemon ngan Sin Chan. Lain2, tak de..

Antara koleksi2 aku dulu adalah Siri Anak-anak Hadi, Siri Salmah, 7 Penyiasat, 5 sekawan, 4 Saudara, Anak Kembar Encik Harun, *** Sekolah Seri Melur , *** Sekolah Tengku Asyikin, Captain Subasa, Doraemon, Sin Chan. Majalah - Ujang, Gelagat, Gila2, Anak-anak Sidik, Kawan, Kuntum, Mickey Mouse Club. Dan ada lg la.. aku da tak ingat.. Yg peferot jer aku ingat.. So, aku tak de la rasa bosan sgt kan.. Semua koleksi yg aku ada, adalah koleksi complete set. Kiranya, dlm satu2 siri tu, ada la 10-20 buku.. Hehehe... Bleh jd mini library dah kat umah aku.. So, bila ingat2 blk, sedih.. rindu semua ada pada 'kawan2' aku tu. Memandagkan zaman dah moden, aku pun search2 la kat tenet. Memandangkan aku skrg nie dah dewasa a.k.a jd mak org, takkan nk baca buku2 cerita gitu lg kan. Tp, aku berniat gak nk bli kat ank aku nanti.. Tungguuu.... So, aku cari je movie.. Kot2 ada diorg adaptasi jd movie/siri. So, hasilnya, setakat nie, aku dah jumpa 2 cerita..

1) Captain Tsubasa..

     Penah baca komik nie dulu?? Kalau rindu lg ngan cerita nie, bleh la layan   
    kat Youttube. Ada je cerita nie. Subtitle BI. Ok laa.. Tp, bg aku, tak berapa    
    nk puas sgt. Baca komik lg best...

2) Siri 5 Sekawan

Buku nie plak, penah baca tak??? Cerita nie, asal dari US rasanya. So, ada la  siri omputih adaptasi dari cerita2 nie. Ini  pun bleh layan kat Youtube. Semua siri ada. Mcm komik td, aku lebih puas baca buku cerita. Tp, layan je siri tu utk lepaskan rindu...


Setakat nie, 2 cerita tu je yg aku jumpa. Kalau sin chan ngan doraemon tu, korang cari la sendiri erk.. Bersepah aku rasa kat youtube tu. Hehehehhee...

Friday, February 17, 2012

InterBiu SeSSioN

Hari nie, aku nk cerita apa yg berlaku kelmarin. Ada 3 kejadian penting yg jd kelmarin. 1-aku g sagat simen parking ngan kesayangan aku. 2- photo book aku dah sampai. 3- jam aku dah sampai. So, ketiga2 menda yg berlaku nie, kiranya ada bukti la kan. Benda yg bleh nampak. So, balik umah, kompem2 la aku ada orang yg akan interbiu aku. Tak lain n tak bukan, musti la illa, anak aku.. So, aku taip perbualan yg berlaku je la.. Senang nk certia..

1) Isu kereta calar balar... (klik sini)

Tepat kul 5.13ptg, aku pun sampai la depan tadika ila. Buka gate semua, amik dia depan pintu, n jalan sampai  ke kereta.. Tetiba.. 
Illa : Mamaa..... (dlm nada tekejut + separuh menjerit)

Aku : Haa... awatnya, tingai barang kat tadika ka?? (aku lak terkejut, tetiba dia je jerit gitu?)
Illa : Dak la... Tak tingai.. Nie pasai pa nie?? (tangan sambil tunjuk kat arah calar balar tu)
Aku : Tak dak apa aihh..(sambil tarik tgn dia p dekat keta. Time dia nampak kesan tu, tak dan sampai kat kereta lg, Ada dlm 5 meter lg. Tajam gak mata ank aku)
Illa : Ishhhh... Niee.. tgk nie.... (sambil jalan cepat2 dan tunjuk kat pintu yg ada kesan calar tu)
Aku : Haih.... Calaq sikit jaa.....(sambil bukak pintu suh dia masuk dlm keta)
Illa : Ishhhh..... (tak puas hati lg nih ngan jawapan aku)...Banyak nie calaq... (dok depan pintu, tak mo masuk keta lg)
Aku : Dah la, masuk je la dlm keta tu... satgi mama cita (aku cepat2 tolak dia masuk keta, bukannnya apa, cikgu dia ada lg depan pintu tu, dok perati kami. malu la i.... hahahaa..)
Masuk dalam keta... 
Illa : Mama langgaq orang eeeerk.. (korek rasia lg)
Aku : Dak laa.. mama langgaq dinding kat parking opis mama... pagi tadi..
Illa : Mcm mana boleh langgaq? Mama tak nampak errkk???
Aku : Haaa.. tak nampak.. 
Illa : Mcm mana tak nampak, kan hari2 lalu...
Aku : Dah nk terlanggaq, nk buat mcm mana. Bukan mama saja2 nk langgaq. (dlm hati terasa  mcm sedang bercakap ngan en.asben.. sama je 2 beranak. bab2 nk bebel kat aku, memang cekap. ini baru junior, senior nanti, tak tahu la camna)
Illa : Mama... mamaa..... (diam sat).  Haaaa.. Haaa.. Tak tahu.. Nanti papa marah mama... (tgn sambil buat no.. no...)
Aku : Alaa.. nanti mama bg tau la kat papa.. dah2.. dah sampai rumah, tak mau turun ka?? P bukak gate cepat
Illa : Ooo.. dah sampai erk.. tak perasan plak illa 
Aku tgk, dia pun turun la kerata. Pastu, aku dok tunggu2, dia tak g bukak2 gate lagi, rupanya, dia dok perati tempat calar tu... Sampai aku picit hon, baru dia bergerak... Tu pun, sambil geleng2 kepala... Sabar je la wahai anak... Perihatin sungguh..


2) Isu jam tangan baru (klik sini)
Lepas masuk dalam umah, aku ngan illa masuk la dalam bilik kan. Lepas aku bukak tudung.. Tetiba..

Illa : Mama beli jam baru erk??
Aku : Emm... (penat nk layan)..
Illa : Beli kat mana??
Aku : Beli online (jawapan yg tak kena tempat n buatkan aku letih nk menjawab)
Illa : Online tu kat mana??
Aku.. Ishh... mama beli kat opis mama..
Illa : Ooo.. kat opis mama.... ngan auntie efa?
Aku : Ha.... (pendek je jawap, smbil2 tu, aku buang jam letak kat almari setboard)
Illa : Berapa ringgit??
Huhuhuhu.. cam reporter kan anak aku nie, mcm2 soalan dia..
Aku : tak ingat dah... awat?? nk bg duit kat mama ka??
Illa : Tak la... nanti mama bli satu kat illa naa..
Aku : Ha.. ye laa.. Nanti mama bli kalau ada size illa.
See.. itu sebenarnya, punya la byk soalan, niat sebenar, dia nk gak satu. Sabar je la.
3) Isu buku photo book (klik sini)

Disebabkan aku asyik kena interbiu je ngan ila sejak blk sekolah td, aku amik keputusan nk tunjuk photo book tu lepas magrib. Sbb letih nk menjawab nanti, kalau tunjuk awal2. So, lepas magrib, aku pangey dia dok depan tv n tunjuk buku tu...

Ila : Buku apa nie mama? Awat depan dia ada gambaq kita?

Aku : Tu buku gambaq. (mls aku nk ckp photo book, satgi dia tanya2 lg)
Ila : Mama bli kat mana nie?? Kat opis mama erk? (soalan default)
Aku : Ha.. bli kat opis td ngan autie efa jugak (jawab siap2 sebelum dia tanya)
Ila : Mahai dak?
Aku : Murah ja. 50...
Ila : Oooo... (sambil tu, tangan dia dok bukak.. page 1, ok lg, ada pic kami 3 beranak, pastu masuk page 2)
      Mama, awat papa sorang ja kat sini (tunjuk page tu)
Aku : Saja mama buh gambaq papa sorang2. Besaq.. Senang nk tgk.
Illa : Oo..... (pastu tgk page2 yg lain2, sampai ke page pic aku n en.asben je, dia tak dak)
       Nie illa mana?? Awat ila tak dak dlm nie (muka dia time nie, memang tak puas hati giler)
Aku : Time nie, ila dok kg, ngan tok. Mama ngan papa ja g cameron. Ila tak ikut.. ila kecik lagi time tu..
Illa : Oo... tak mau la ila dok kg dah. Ila nk ikut mama ngan papa. Nanti tak da dlm gambaq 
Aku : Ha la, tak tinggai ila la. Dulu pun, ila yg nangis2 tak mo ikut mama ngan papa. Sapa suruh. kan dah kena tinggai.. 
Illa : Ila janji tak mau tingai mama ngan papa dah (sambil mai peluk aku)
Aku : Ok.. P tgk buku tu cepat, mama nk simpan. Kang lasam ja kalau biaq kat ila..
Illa : Ok... (sambil belek2 pic semua. kadang2 senyum..)
       Ila bawak p sekolah bleh dak mama?
Aku : Tak boleh, nanti kawan2 koyak.
Illa : Ok. (sib bek terima jawapan aku)
Aku : Habis dak g tgk?? (30minit dah belalu time aku tanya nie)
Illa : Ha.. dah.. simpan la.. Nanti kita tunjuk kat papa..
Aku : Ok...

So, itu la yang terjadi antara aku n anak aku kelmarin. Mcm2 soalan dari dia. Prihatin sungguh. Semua menda nampak je.. . Hahhahahaa...  Nie baru kena interbiu dari junior, senior belum lg... Mintak2 semuanya ok la kan..

Thursday, February 16, 2012

KeTiBaaN BaRaNG LaGI..

Wahh.. Hari nie, semua barang yg aku bli online, sampai pada hari yg sama. Selang sejam je.. Lepas je amik photo book td, belek2 kejab.. pastu sambung wat keje la kan.. Pastu, dpt call lg dari receptionis ckp barang sampai.. Nk tahu apa... Tgk laaa....

..............................



..................




......




...



Cuba teka.. Apa yang ada dlm bunkusan ini???






Dah teka???






Jom buka...




Bukak lagik....



Dan lagik...
 

 Musti la kan.. takkan tak nampak bayangan lg kot..


............................




.......



...........

...


...

.
Tadaaa...

Ini muka depan okkey, bukan belakang.. Akan nampak clear face, kalau tak tekan butang..

Ini la yang aku bli dulu.. Bulan lepas rasanya. Proses penghantaran yang agak memakan masa. 3 minggu beb, baru sampai.. heheh.. apapun, memang berbaloi dgn harga dia.. N of course la kan, bli ONLINE...

Rupa sebenar jam aku.. hehehe...

YaNg Di NaNTi kunJung TiBa..

5 minit yg lepas, aku dpt call dari receptionist. Katanya, ada barang sampai.. Yahooooooooooo.. Sepantas kilat aku ke depan n amik barang... Akhirnya, sampai jugak 'barang' yang aku ternanti2kan sejak kelamrin.. Penantian dah berakhir.. Tp berdebar2 plak nk tgk hasil keja sendiri kan... 

Mula- mula, bukak dulu  sampul... Time nie, tak ingat dah nk snap pic... hehhehee... Xcited terlebih...


Lepas buka, ada sampul ke dua plak.. Plastik. Thanks to zati, sbb sudi balutkan photo book aku nih... Susah2 je.. 


Elok je bukak sampul plastik tu, ada sampul lg.. Sampul surat plak... Adess.. Rasa mcm tgh bukak kertas periksa SPM lak.. Berlapis2 utk security...


Akhirnya... Tadaaaaaaaaaaaaaaa..... 
Ini la rupa photo book aku.. My first photo book


Keseluruhan photo book aku..


SayaNgku CeDeRa

Salah siapa?? Aku ker?? Tp, kalau g court pun, tentu2 nyer aku yang salah... Huhuhu.. It all my mistake...

Back to pangkal jalan, sumthing happen pg nie. Pg nie, aku bgn, dlm keadaan terkejut. Rupanya, aku terlupa nk kunci jam smlm. Jaga2, dah kul 7.15pg.. Memang dah lewat la kan. Dgn ank semua tak bgn la, tak siap lg. So, lepas kejut sikecik, suruh dia mandi semua, aku siap2.. tup.. tap.. tup.. tapp... siap kul 8.. Kul 8 okkey.. Ank aku sepatutnya masuk tadika kul 7.30... Memang dah lewat la kan. Nasib baik tadika je, kalau sekolah rendah, compem2 gate sekolah dah kena tutup.. Huhuhhuhu...  

Lepas drop ank aku kat tadika, aku pun seperti biasa, meneruskan perjalanan ke opis.. Sambil2 layan hotfm, kepala dok merawang ke mana-mana tah.. Pastu, bleh plak jem pg nie. Dah la aku lambat. Sib bek tak de punch kad, kalau tak, compem merah dah hari nie.. Sampai opis, seperti biasa la aku park kat basement.. Memang la sempit basement tu, tp bg aku, ok je. Tak la sesempit parking kat Pertama Complex kan.. Sape penah park kat situ?? Musti ngeri kan... Sempit giler.... Back to topic, elok je aku masuk basement parking, lex sana.. lex sini.. Turun 2 tingkat dah.. Last tingkat tu, time nk conner, bleh plak aku termenguap, pastu, terleka.. Akibatnya, memang tersagat la dinding tepi tu.. Itu pun, sbb bunyi kuat time kena dinding, baru aku perasan. Sempat la pusing stering sikit, kalau tak, memang habis sebelah kereta la tersagat kat dinging. Syukur gak, otak aku cepat faham ngan situasi berlaku. Kalau panic td, bukan setakat dinding tepi aku sagat, ngan2 dinding depan aku cium.. Huhuuhuhu..

Lepas park semua, tgk kereta, memang terkejut la.. Habis sepintu belakang... Adusss.. Musti en.asben bebel2 kat aku nanti.. Mintak2, kalau polish, keluar la putih2 kat dinding kereta tu.. Huhuhhuu.. Tak da luck sungguh pg nie.. Nk kata aku tak pernah parking kat basement nie, dah dekat 6 bulan dah parking. Tak da lak kejadian2 mcm nie.. Apapun, pengajaran yg aku dapat, jgn biarkan pikiran kita melayang2 time drive walaupun dah nk sampai ke destinasi... Fokussssss time bawak keta bg mengelakkan kemalangan..
Ini salah sendiri, kena la tanggung sendiri kan. Takkan aku nk claim insurance kat dinding parking basement tu kot.. Kalau boleh claim, dah lama dah aku claim... Huhuhh... Nk tgk sayang aku.... 

................................



.............




........



...



..



.

Sila abaikan rim tayar yg dah lama tak berbasuh tuh.. hehehehe...

Wednesday, February 15, 2012

I'M so ExCiTeD

Wahh... Hari nie, aku bertambah2 xcited... Nk tahu nape?? Kelmarin, kedai photo book yg aku tempah haritu, dah call, ckp dah siap semua. N dah boleh g amik. Aku pun, apa lg, contact la member aku (Mekti) mintak tlg dia g amik. Pastu, yg bertambah xcitednya, Mekti dah g amik kelmarin. Dah tgk pun photobook tu.. Dia ckp, Lawa2... hahaha.. Seronok2. Tak sabar aku menanti photobook aku sampai kat tgn aku.. Besok or lusa la kot. Mekti dah post hari nie.. Sori la, kalau ada yg ckp "alah, photobook ja pun, tu pun nk xcited"... Bg aku, memang aku xcited, sbb nie photo book aku yg pertama. Dah la yg pertama, sendiri buat n design lak tu.. Sendiri pilih gambar.. buat kata2.. Semuannya sendiri kecuali printing.. Hehehe.. Apapun, memang tak sabar la menanti.. Cepat la masa berlalu kan.. Bg yg tak tahu or tak paham apa yg aku ceritakan, bleh refer sini..

Design asal dia, lebih kurang mcm nie la.. Ini kat software yg kedai tu kasi. Mintak2, hasilnya adalah seperti yg aku nk la kan.


Nie antara design-design yg aku buat. Bak kata Mekti, 'besar gabok'.. Hehehhee... Anyway.. Thank to mekti n luq, sbb sudi g amik photo book aku tu. Pastu, ribuan trimas gak kat mekti, sbb sudi balut dulu photo book tu, n pos kat aku.. heheheheheh.... Thanks yer...

Monday, February 13, 2012

AyaM PanGGaNg

Wekeend lepas2.. aku tetiba je terasa nk makan ayam panggang. Memang la kat umah aku, semua kelengkapan dah ada.. Ayam + arang + tempat pemangang, tp, aku mcm mls jer nk g panggang guna arang kan. Selalu keje2 tu, en.asben yang buat.. Aku just sedia ramuan utk ayam tu je.. So, pk punya pk, aku buat keputusan nk panggang atas pan je.. Dng kata lain, panggang atas dapur gas.. Pastu, masalah ke dua aku, aku nk buat perasa apa yer.. Check barang2 dlm peti, rupanya, byk dah xpired.. Disebabkan keinginan nk panggang ayam tu meluak2.. so, bedal je la.. Amik rempah ratus.. cili... tumbuk2 sikit.. buh garam semua... Done.. Sedap tak sedap, kena tggu masak la kan.. Pastu, time nk panggang plak, aku terasa nk letak butter dlm pan tu. Konon2 tak nk bg lekat la kan.. Selepas 5 minit aku tgh masak, tetiba ank aku dtg ke dapur...

Illa : Mama masak apa tu?? Illa bau dari bilik illa..
Aku : Mama panggang ayam...
Illa : Tak da asap pun...
Aku : Mama masak atas kuali nie jer.. Mls mama nk g hidupkan arang semua.. 
Illa : OOo... Atas api pun tak pe.. Ila sedap..
Aku : Sedap?? Aik, tak mkn lg, camna tau kata sedap??
Illa : Illa bau sedap.. Musti sedap..
Aku : Ye la tu.. Satgi tak sedap, jgn nk komplain2 naa.. Mkn ja tau..
Illa : Ok, nanti siap, mama pagey ila tau.. Illa nk p tgk bb ila, dah nagis dah tu..
AKu : Hermmm.. Ok.. (musti berkhayal men ngan bb dia la tu, sabar je la)

Dlm 30minit selepas tu, aku dah panggil illa utk mkn nasi.. Dan hasilnya, agak memuaskan, walaupun ayam tu, sikit hitam. Dapur gas kat umah aku nie, harap je mahal, tp api dia, memang menyakitkan hati. Tak bleh nk contol utk slow. Kalau slow, api tgh still kuat gak... Hampes sungguh... Nk tgk ayam aku jd camna...




.....................




.........


.....



....



...


..


.

Tadaaa...



Sib bek ank aku puji kata sedap.. Hahahaha.. Tp, kalau la en.asben ada, kompen markah kurang, sbb ayam tu, ada color hitam... Hehehehe.. Apapun, lepas gak gian aku nk mkn ayam bakar...

To ank kesayangan, jgn la request nk lg ayam bakar tu.. Mama tak tahu dah, camna mama buat. Mama main campak2 je bahan td. Tak sangka plak, illa suku.. Huhuuhu..