Monday, October 31, 2011

Wahai PengHUni di Atas RUmahKu...

Okey.. kat sini aku nk sampaikan beberapa perkara...KHAS.... buat mamat2 yang baru menyewa kat atas rumah  aku nie...

  1. Aku ucapkan selamat menjadi warga penduduk Am*****.
  2. Kalau dah bawak moto tu, tolong la jgn nk rem2 moto ko tu lama2 sgt.... Aku tau la korang ada moto, aku tak dak..
  3. Jangan nk bergomoi kat rumah korang tu. Dengaq sampai bawah nie la. Aku rasa, struktur syiling pemisah 2 rumah kita nie, nk kena check blk. Tak kalis bunyi rupanya
  4. Sedar la diri, ada penghuni bawah korang nie.. Kalau jalan tu, pelan2 la sikit.. Dgn dari bawah tau.. pastu, kalau nk mengemas ke.. mengetuk paku ker... buat la di siang hari.. n yang PALING PENTING, tlg la buat dgn cermat tanpa menjatuhkan apa2 objek kat lantai.. Berdengung telinga aku tau dak...
  5. Aku tau la korang dok bujang2 lelaki, so, aku harap, korang beri penghormatan kat aku. Jgn nk usa2 aku ikut tingkap dapur tu.. Korang jgn harap la aku nk tegur korang, or nk beramah mesra.. Aku tak da mood nk bersosial buat masa nie. Tggu laki aku balik dulu okeeey...
  6. Persanan terakhir buat masa nie... tolong jgn nk bising2. pastu, yg penting, jgn ngada2 nk bawak blk pompuan kat umah korang. kalau aku nampak, aku telepon pejabat agama. Nie amaran aku.. 
  7. Kalau nk bergayut ngan awek tu, p la dok dlm bilik ka.. kat luar rumah kaa.., tak yah dok bergayut telepon kat balkoni rumah ko tu. Sebijik2 aku dgq tau. Aku mls nk muntah2 mlm2 hari nie.. N yang plg penting, aku tak perlukan "DJ" tgh2 malam buta nie.. Aku nk tdo woiiiii

INGAT SEMUA PESANAN2 AKU NIE. JADI LA PENDUDUK YANG BERTANGGUNGJAWAB OKKEY....


SEKIAN..

Nota Kaki : Buat jiran bawah aku plak, aku nk mintak maap byk2. Aku baru tau mcm mana perasaan berada di bawah nie. So lepas nie, aku akan cuba jalan pelan2 + tak jatuhkan barang  + tak bg ank aku lompat.. hehehehe... Maaf yer..

Nota Kaki Buat En. Asben : Sy dah ubah pikiran dah abg. Tak mo la bli umah yg ada byk2 tingkat + share tingkat2 ngan org len. Tak best. Kita bli rumah kat setingkat ja.. tak pun, kalau yg byk tingkat tu, semua tingkat tu, hat kita saja.. tak pa la utk dibeli.. Hehehehe..

Tuesday, October 25, 2011

SpeGeTi LaGI...

Salam to all..
Nie cerita hari sabtu lepas.. Baru nk citer kat sini...
Sempana menyambut kedatangan kawan aku nie.. aku dgn semangatnya berjanji nk masak spegeti utk dia.. Masak utk mkn mlm.. Tp buat sikit jer la. Sbb kami 3 org jer nk makan kan.. Sib bek member aku tak komen pasal masakan aku nie. hehehehe.. Agaknya, mkn je la kan. Kalau tak, musti lapar.. Layan pic2 yg aku sempat amik nie...


 




Tgk.. bertapa comotnya ank aku makan spegeti nie. Hehehhee... Apa2pun.. to kawan ku H***.. thans sbb mai tdo umah aku. Teman kan kami ank beranak yg kesunyian. N sori sbb ini je yg aku dpt jamu ko. Lain kali, sudi2kanlah mai umah aku lg yer...

Monday, October 24, 2011

aKhiRNya.. KemBaLi akTiVe

Salam to all..

Nk tahu, 2 hari lepas, internet kat umah aku nie, tetiba out... Dgn erti kata lain, tak bleh guna..
Asalnya, ok jer.. Pastu, ada member aku datang rumah, nk guna wireless tak bleh. Aku pun, dgn bangganya try la tukar password wireless tanpa call Unifi dulu. Besa la kan, menda simple camnie, tak kan aku tak leh buat  sendiri kot.. Kata budak IT.. pastu detail lg, budak network.. Ala.. menda2 simple camnie, kacang je kan (riak nye aku). Pastu kan, aku pun godek2 la, tukar password segala... The result is... After 10 minit..

   Aku : Hello, sy amy.. Internet kat umah sy tak bleh guna.. Connected tp tak dpt internet...
Gadis di dlm talian : Ok cik.. mula2.... blaa.. blaaa.. blaa...

Setelah 30mint lebih dok begayut ngan awek tu... tak ok2 gak internet aku. Thanks tu kawan aku.. SIb baik dia ada. Kalau dia tak da, jenuh aku.. Sbb en.asben letak equipment Unifi nie, tinggi... Huhuhu.. tp malang memang tak berbau, memang tak bleh guna gak internet tu.. last2.. 

     Gadis di dlm talian : Emm.. sy pun pelik la cik.. Kita dah reset router semua, tp tak ok juga. Nanti sy hantar tecnician g sana ye. 26hb nie, diorg dtg...
   Aku : Ok..

Lepas je letak telefon.. AKu dah mcm cacing kepanasan.. 26hb tu... lama lg.. Mati aku tanpa internet.. Mati kebosanan... Aku call blk unifi.. Pujuk rayu semua, last2 diorg ckp, kena tggu technician call utk set appoint ment..
Berkat kesabaran aku, ptg td, dlm kul 4, tecnician call, ckp nk configure unifi aku. So, lepas mintak izin bos, melulu aku blk rumah. Last2, lepas setel mamat unifi nie buat keje dia.. aku pun..

   Aku : Problem apa ye td dik??
 Mamat unifi : OOo.. tak da apa la kak, salah configure router, password tak masukkan, akak connect masuk password, sbb tu la tak dpt tenet...
  Aku : Oo.. tu je??
 Mamat : Aaa.. tu jer.. Skrg dah ok. Akak bleh guna cam biasa..
   Aku : Terima kasih byk2..

Dalam hati aku... (Daaammm.. malu siot... aku ras nk buang jer degree computer network aku.. sib baik mamat tu tak kenal aku sapa.. damm.. malu.. malu... sengal je aku rasa... tobat pasni, tak nak aku usik configuratoin wireless tu..)

Moral of story : Jgn buat2 pandai k, kalau dah tak pandai tu, jgn nk cuba2...

ps : My member yg tdo umah aku sabtu lepas, sila la gelakkan aku... Aku rela...

Pujian : To Unifi.. memang bg good service.. Cepat dan pantas...


Wednesday, October 19, 2011

MooD HaRI NIe..


Missing sum1 isn't about
The you last time u see them
or the amount of time since you last talked..
It's about that very moment when ur doing sumting 
and u wished they were right there with u...


Tuesday, October 18, 2011

BoDOh.. BanGaNG... $%$%$%^/**

Salam...
Korang tgk tak youtube/fb/berita smlm?? Yg pasal budak 2 tahun kena langgar kat Beiging tu?? Memang la kejadian nie dari luar negara kan, tp, as sebagai manusia, apa korang rasa kalo tgk video kat bawah nie. (smlm dah tgk, baru hari nie aku boleh upload kat sini).

video

Apa perasaan korang tgk menda nie?? Tu budak tu.. Manusia yang kena langgar.. Aku tgk, org yg lalu-lalang time tu, mcm anggap budak tu patung.. Mushkil aku. Semua buat tak tahu je.. Tak da hati perut langusng.. Asal tgk video nie, mesti aku rasa sebak. Event kucing kena langgar pun, aku dah nk nangis, tambah2 nie manuasia yg kena langgar.. Van tu satu hal.. Bodoh + bangang gila drive nyer. Dah la langgar, siap gilis lg.. Pastu blah mcm tu ja.. Tak berperikemanusiaan sungguh.. Pastu, yg lori yg belakang tu pun satu, bleh plak dia p lenyek lg budak tu.. Diorg ingat, nie rakaman video lawak ke apa??? Tp kan, aku rasa, rakaman yg video lawak tu pun, tak boleh buat main2 sebenarnya. Mana la tau, kot2 diorg buat lawak mcm nie, kan dah buat org tak pecaya kan... So, pengajaran dia, biar lawak ke betul2 ke, as human being, kena la tgk gak keadaan sekeliling. Aku tabil kat makcik yg last tu. Dia alih gak budak tu ke tepi. Pastu buat ibu2 bapa2... kalau ada ank2 tu, jaga la elok2. Jgn biar ank g mana2 sorang2. Budak2 nie,kecik lg. Tak tahu apa lg. Kita yg besar nie, yg dah ada otak.. kena la fikir... Jgn pandai nk buat anak ja.. Jaga tak reti...
Sori, n3 aku teremo plak pg nie.. Geram giler tgk video nie. Buat mangsa langgar tu, aku dgr hotfm td, keadaan dia memang parah. Bernafas guna mesin dah.. Aku doakan budak tu selamat.  N aku juga doakan org yg langgar dia tu, dpt hukum yang seadil-adilnya.. Gantung sampai mati.. tak pun, meh kita lenyek dia plak. Baru dia tau, apa rasa kena lenyekk... K la.. kang aku dok mencarut plak dlm nie.. Nk g tenangkan hati jab.. Daa...

HaDiaH di PaGi HaRI..

Assalammualaikum abang..
Abg sihat tak hari nie?? Thanks sbb sudi masuk dlm mimpi sy smlm.. Seronok dpt berbual2 n jalan2 ngan abang..
Abg nk tahu, hari nie, sy datang awal sikit kat opis.. Efa lambat, sbb ada checkup kat klinik.. So, sy datang la awal. Hari nie, sampai ja opis, on laptop semua.. Pastu, check email. Nie kira rutin harian la kan.. Pastu.. Ada menda tak best yg muncul dlm email.. Huhuhuhuu... Abg nk tahu apa??? Tgk aar kat bawah nie. Sy dah snagit utk abg...


Abg nampak tak?? Saman alert dari PDRM.. Sy dah ada 3 saman yang pending.. Abg jgn marah tau. Yg 2 lg tu, kan abg nyer keje kan.. Yg latest tu jer, sy punya saman.. Sori abg.. Hari tu, masa balik dari T*****, sy speed la juga.. Tp tak da la laju pun rasanya.. 140-160 jee.. Pastu, sy dah nampak dah kereta polis di sebelah kiri highway.. Tp, camna tak tak terpk lak ada speed trap.. So, elok je sampai kat kereta polis tu, sempat gak la sy buat peace kat kamera polis tu.. Huhuhu.. Tak sempat nk break dah... Ingat tak kena, rupanya kena gak.. Adess.. Mlg sungguh.. So, maksudnya, sy nk kena simpan duit RM750 la sblm bulan 4 nie. Tu just nk byr saman je. Nk peridup insuran n roadtax, lain lak. Huhuhuu.. Sori yer abg.. Sy tak sengaja..

Abg.. Rindu la kat abg pg nie.. Tak sabar nk jumpa abg dlm mimpi lg mlm nie.. K la abg, sy nk buat keje dah nie. Mlm nanti sy menulis utk abg lg yer... Daaaaa......

Thursday, October 13, 2011

QuoTes ABoUt LiFe

There are only four questions of value in life… 
What is sacred? 
Of what is the spirit made? 
What is worth living for, 
and
What is worth dying for?
The answer to each is the same. 
Love. 


Wednesday, October 12, 2011

I Do...



Being brave is when you have to do something ...
because you know it is right...
but at the same time....
 you are afraid to do it...
because it might hurt or whatever... 
But you do it anyway...

Tuesday, October 11, 2011

QuoTeS of The DaY

The moment when you first wake up in the morning 
is the most wonderful of the twenty-four hours. 
No matter how weary or dreary you may feel, 
you possess the certainty that, 
during the day that lies before you, 
absolutely anything may happen.  
And the fact that it practically always doesn't, 
matters not a jot.  
The possibility is always there.  

Monday, October 10, 2011

MonDaY BlueS

When I miss you,
 sometimes I listen to music or look at pictures of you, 
not to remind me of you but to make me feel as if I’m with you. 
It makes me forget the distance and capture you.

Friday, October 7, 2011

Ais KrIm MeGnUm..

Assalammualaikum dan selamat pagi semua..
Assalammualaikum dan selamat pagi utk abang juga...
Hari nie, sy nk bercerita pasal....
Jeng.. jeng.. jengg.. tak de apa la.. just...
Pasal ais krim megnum..
Kan ais krim nie, agak pemes kebelakangan nie..
So, sypun terasa la ingin makan.. walaupun, sy nie, bukan la peminat aiskrim kan...
Tp, disebabkan iklannya yang gah sangat... sy jd teruja...
Mggu lepas-lepas, sy dah g cari dah askem nie kat 7e ngan opis mate sy..tp kecewa.. askrem abiss.. Si tak dpt la nk makan kan..
Pastu, mggu nie, hari Selasa rasanya, sy dapat gaji.. So g la keluarkan duit kat petronas.. 
Time nk keluar tu, tetiba nampak peti aiskrim.. Illa pun bersuara... "mama nk aiskrim bleh??"
Sy pun, cam kesian plak.. (syok gak, bleh aku bli magnum)...
So, bli la askrim cup kat dia.. jenis megnolia.. sbb itu yang dia nak... bli je la kan..
Pastu, sy pun g la tgk box Walls.. Belek punya belek, tetiba nampak eskrim megnum nie.. so apa lg.. amik satu... Lepas bayar.. masuk dlm keta..
Illa plak, tetiba jd baik + sopan... Ye la, kalo nakal2, compem2 sy tak bg eskrim tu kan...
So, sampai je umah, terus makan..
Sy bg illa mkn dulu kat dapur.. pastu, sy bawak eskrim magnum sy tu, g mkn depan tv..
Budak2 tak leh mkn depan tv, nanti tumpah.. Alasan yg aku bg kat illa.. Sib bek dia terima je...
Nikmat gak dpt mkn eskrim nie.. Bg sy la kan.... sy bg 3/5 laa.. Sbb eskrim nie, cepat muak.. Tambah2 aku nie yg tak berapa minat eskrim, cepat je aku rasa muakk... Tapi harga dia berbaloi gak la.. Walaupun harga dia RM3.90, tp coklat dia memang tebal.. agak berbaloi... So, layan la pic2 kat bawah nie....




Sunday, October 2, 2011

Buat Mak n Ayah..

Ayah... Mak..
Adik amat-amat rindukan mak dan ayah...
Adik tak penah lupakan mak n ayah..
Adik sayang mak dan ayah..
Adik sentiasa doakan kesejahteraan mak dan ayah di sana...
Mak..
Semua nasihat-nasihat mak adik dengar dan turuti..
Semua yang mak ajar adik dulu, adk ikut mak..
Mungkin dulu, adk tak puas hati dgn mak..
Bila mak marah2 adik.. bila adk tak buat keje2 rumah.. musti adk rasa mak tak sayang kat adik..
Tp skrg nie, disebabkan mak marah2 dulu la, buat adk jadi insan yang berguna..


Ayah..
Ayah byk mengajar adk untuk berdikari..
Ayah biarkan adk utk memilih jalan hidup adik sendiri.. 

Ayah sentiasa menyokong keputusan adk..
Ada satu ketika, adk berdosa dgn ayah..
Adk mengaibaikan ayah disaat ayah memerlukan adk..
Adk mintak maaf ayah...
Adk tak sengaja.. fikiran adk saat tu, masih belum mengenal yg mana satu kaca dan yg mana satu mutiara..
Adk mintak maaf.. adk kita cara 'mereka'
Adk hanyut dengan mereka.. dan tinggalkan ayah..
Skrg adk sedar, walau jahat mcm mana adk nie, ayah takkan tinggalkan adk..

Betul tak??


Ayah dan mak..
Skrg nie, adk betul2 memerlukan semangat dari ayah dan mak..
Dugaan yang datang, amatlah berat utk adk pikul..
Adk tahu, ayah n mak sedang melihat adk disini..
Adk nak ayah n mak tahu, adk yang sekarang nie, adalah atas pilihan hidup adk sendiri..
Semua didikan ayah dan mak, adik menggunakan dan amalkan sepenuh nya..
Mungkin ada ketika adik lalai.. lalai akan pesanan mak dan ayah.. adk mintak maaf..
Mak.. Ayah... Adik dah tak da sesapa di dunia nie..
Hanya pada suami adk, adalah penganti mak dan ayah di dunia nie..
Allah dah tentukan jodoh adik dengan dia..
Adik bahagia dengan dia mak..
Dia baik.. sikap dia, sama mcm ayah..
Sbb tu adik bersyukur sgt dapat dia sebagai suami adk..
Hidup dengan dia seolah2 adk hidup dengan mak n ayah..
Dia manjakan adik... Dia hiburkan hati adk.. Dia juga yang menjaga adik bila adk sakit..
Dia merupakan penganti yang paling tepat .. Disediakan oleh Allah utk adk..
Cuma, sekarang nie, dia dijauhkan dari adik buat seketika..
Mungkin ini adalah balasan di atas kealpaan kami dulu..
Adk terima semua tu..
Kalau mak dan ayah nampak adk bersedih, itu hanya kerinduan pada dia yang membuak2..
Adk juga sedih sbb mak dan ayah tak da disaat adk memerlukan mak dan ayah..
Mak.. Ayah.. Alangkah bagusnya dapat berjumpa walau di dalam mimpi buat seketika kan..
Dah lama mak n ayah tak muncul dlm mimpi adik..
Mungkin disebabkan kebahagian adk sekarang, buatkan mak n ayah tak nak masuk dalam mimpi adk..
Tp, malam nie, adk mintak sangat2.. adk betul2 perlukan mak dan ayah..
Adk tak tahu nk buat mcm mana dah..
Adk perlukan nasihat dari mak dan ayah..
Hanya mak dan ayah saja tahu, apa yang tersirat di dalam hati  adik nie..
Adk rayu pada mak n ayah, masuk la dlm mimpi adk mlm nie..
Adk rindukan mak dan ayah..
Adk juga rindukan suami adik...
Semua orang2 yang adk sayang, tak ada disisi adk..
Adk rindukan mak.. ayah... dan suami adk..
Adk sayang kalian semua...

SAYA... AWAK...

AWAK...
SAYA RINDU AWAK.....
SAYA SAYANG AWAK....
SAYA NK SENTIASA BERADA DI SISI AWAK...
SAYA CINTAKAN AWAK DENGAN SEPENUH HATI SAYA..
SAYA TAK SANGGUP BERPISAH DENGAN AWAK...
SAYA TAK MAMPU BERTAHAN TANPA AWAK DISISI...
SAYA HANYA ADA AWAK DI DUNIA IN..
TOLONG LA AWAK..
JGN BUAT SAYA SEBEGINI LAGI...
SAYA TAK BOLEH BERJAUHAN DGN AWAK..
AWAK FAHAM TAK APA SAYA CAKAP NIE??
SAYA TAK BOLEH HIDUP TANPA AWAK...
SEBAB SAYA NK HIDUP DALAM DUNIA AWAK..
SAYA...
SAYA...
SAYA...
....
....


YA ALLAH, KAU BERIKANLAH KEKUATAN PADA KAMI..
KAU TABAHKANLAH HATI KAMI UNTUK MENGHARUNGI DUGAAN YANG KAU BERIKAN INI...
SESUNGGUHNYA HANYA PADAMU KAMI BERSERAH...


HePi BeSday MecHe...

Assalammualaikum n selamat ptg abang..
Hari nie, pelik sikit tajuk dia.. Sbb sy nk wish besday kat meche..
Hari nie, besday dia abg.. Kalau abang ada, comfirm skrg nie, kita dah kat Kajang..
Tul tak abg..
Anyway.. abg apa kabar hari nie??
Sihat tak?
Sy harap, abg sihat2 selalu.. 
Abang..
Tadi otw balik umah, dari rumah meche, sy tetiba tersinggah kat TESCO Ampang..
Tah mcm mana tah, tetiba je sy ada semangat nk ke situ..
Bukan utk shopping k.. Tp sy g situ, sbb ada kedai buku POPULAR..
G situ, cadang nk survey buku.. ala apa2 buku la..
Nanti bleh bg abg baca gak kan..
Pusing2 sekejab, tak da yg bekenan
Pastu terus ajak illa balik..
Huhuhu... Sy dah agak dah, kalau g berdua je ngan illa, comfirm tak bekenannye..
Kan best kalau abang ada..
Tak sabarnyer, tggu abang blk..
Pg td, sy buat cucur jagung kat umah meche..
Teringin nk makan..
Pastu, tgh hari, meche la yg masak nasi..
Lepas makan semua, kami balik la umah kita..
Senang, bg illa mkn nasi siap2, tak yah la sy nk masak nasi dah mlm nie..
Malam nie, makan yg ringan2 je..
Sy dah bli stok hotdog td.. Kat pasaraya segi..
Sedap gak, mkn ngan roti kan..
Menu sihat..
K la abang..
Kat bawah nie, sy ada buat pic yg diambil kat umah meche td...
Abang tgk la..
Sy nk lipat2 baju jab..
Mlm nie, sy menulis utk abg lg yer..
Miss u so much..
N love u forever...
Daa...