Wednesday, March 30, 2011

PeRaSaAn aPaKaH inI???

Sekarang nie, perasaan aku berkucar-kacir. Mcm keadaan ombak  time hujan lebat.. rasa nk marah... rasa sedih.. rasa pilu.. rasa sayu... rasa terharu.. rasa nk hantuk kepala kat dinding.. rasa nk g belasah org.. semua ada... sbbnya?? biarla aku simpan di dalam hati nie jer.. nanti kalau aku luahkan, mcm2 spekulasi akan terjadi.. so.. beterr DIAM... just nk meluahkan apa yg aku rasa kat blog nie jer... nape aku jd camni... ..Ya Allah bantu Aku ya Allah..


Ya Allahu Ya Aziz, 
Aku hambamu yang lemah,
Hati ini memerlukan kekuatan,
Untuk menghadapi sisa-sisa hidup,
Yang sukar dibatasi,
Kerna kemodenan arus duniawi,
Yang semakin hapus kearah ukhrawi.

Ya Allahu Ya Malik,
Pohon ku di dunia ini,
Kuatkan semangat hambamu yang beriman,
Dalam mengatur langkah di dunia ini,
Agar mereka menjadi contoh,
Teladan kepada setiap insan,
Yang menghampiri kelalaian terhadapMu.

Ya Allahu Ya Qahhar,
Kuatkan hati setiap muslim didunia ini,
Teguhkanlah iman mereka,
Agar mereka terus menerus memujiMu,
Izinkan mereka mendapat hidayahMu,
Sebenar-benar hidayah.
Penuhilah hati para muslim,
Dengan limpahan hidayah mu yang agung,
Agar mereka dapat memujiMu Ya Allah.

Ya Allahu Ya Hafiz,
Peliharalah hati kami ini,
Agar tidak dilimpahi dengan maksiat,
Peliharalah hati kami dari segala noda dunia,
Limpahilah hati kami dengan iman,
Peliharalah kami dari kesesatan dunia,
Yang dipenuhi segala mara bahaya.

Ya Allahu Ya Mujib,
Kabulkanlah permintaan hambaMu ini,
Agar kami semua dilimpahi nur iman Mu,
Pimpinlah kami kejalan yang diredhaiMu.

Isikan hati kami dengan kebaikan agamaMu,
Lembutkan lidah kami untuk memujiMu,
Indahkanlah mata kami melihat ciptaanMu,
Maniskan mulut kami ketika menikmati rezekiMu,
Gagahkanlah kaki kami ketika berjalan untuk keredhaanMu,
Merdukanlah telinga kami ketika mendengar ayat-ayatMu,
Sinarilah kehidupan kami dengan nur iman Mu,
Bersihkan hati kami untuk menggapai redhaMu.
Berilah kekuatan untuk hambaMu ini,
Untuk meneruskan perjuangan ini,
Demi kemuliaan agamaMu Ya Allah.


kata2  kat atas tu, aku dpt dari blog sapa tah. tp memang sesuai dengan situasi aku skrg.. apa2 yg terjadi, kita perlu berbalik kepadaNya kerna hanya Dia yg maha mengetahui.

aKhiRnya...

Akhirnya... aku dah punyai sedikit masa utk berbloging.. Best2.. Best.. Byk n3-n3 yg aku nk buat sblm nie, terbantut sbb kesibukan aku di opis. Dulu, kalau bz di opis, leh gak berbloging di umah. Tp sejak2 kat umah aku, line tenet mcm siput sedut bergerak, tak dpt la aku nk berbloging kat umah. Bukan kata line tenet.. Line telepon pun, payah nk dpt. Tak da covereg. Kalau nk berckp telepon, kena dok luar umah. Baru line clear sikit.. Cam hampes kan....

Kat sini, aku nk cite, aku dah berjaya menginstall Garmin dlm hp aku. Bg yang tak tau, Garmin nie, mcm GPS la.. Bleh tunjuk jalan. Cuma Garmin nie, free kalau kita guna. GPS lak, kalau setakat pakai prepaid tu, tak yah la dok on kan dia. Habis kredit nanti. So, Garmin nie, aku install utk kemudahan aku n family aku gak. Dok kat kl ni, guna Garmin supaya senang sikit nk g mana2. Taip ja nama tempat, nanti Garmin tu tunjuk jalan mana yg nk kena g. See... Senang kan....  Kat bawah nie, aku tunjuk mcm mana rupa software Garmin nih..


Ini la lebih kurang mengenai Garmin nih.. Sesapa yg berminat, pm aku yer.. Nanti aku bg guide camna nk install menda nih dlm hp korang.. K. Itu jer utk n3 kali nih....

Friday, March 25, 2011

Mggu yang BZ

Aku tak sempat dah nk berbloging.. Tak sempat nk baca blog org lain.. Tak sempat nk bukak mukabuku.. Semua gara-gara, KELEJE byk.. Sbb byk page problem, menyebabkan aku bz.... Haiyaaaa.... Buat member2 ku sekalaian, kalau nk bg tau aku apa2 info, tlg g-talk / email / sms / call aku yer.. tak sempat nk usha2 blog korang buat masa ni..

Wednesday, March 16, 2011

MeleNggang Hai MelenGGanG DeNGaN TarI LenGGaNG...

Melenggang hai melenggang dengan tari lenggang,
 kalau baik hati nanti orang pun sayang.....
Dari Melaka, Ke negeri Pahang,
Singgah di Johor beli berangan, Kami ucapkan selamat datang
Apa yang kurang dicaci jangan..... 

Okkey.. Stop.. Tak mo nyanyi dah.. Apa yg aku nk cerita tak de kena mengena ngan lagu joget Pahang nie pun.. Aku nk cerita bab Lenggang gak. Kiranya ada perkataan lenggang gak la kan.. sama cam lagu tu... Nk tahu ape.. Aku nk cerita pasal APUNG LENGGANG. Penah dengar???

Sejak 2 menjak nie, aku.. en.asben n illa suka sgt mkn Peknga utk makanan sapper kitorg or kebiasaannya selepas blk dari swimming pool... Dalam bahasa bandarnya adalah Pancake.. Tp mcm dah boring jer, dok telan menda alah tu, 4 hari berturut2.. So, apa lg.. Tepon mak, tanya resepi apung lenggang.
Kira2 mcm makanan trandisional la..Kalau kat tempat lain, aku tak tau ladi beri nama apa. Tp kat tempat aku, itu la namanya.. Apung Lenggang.. Sbb tercetusnya nama apung lenggang nie, aku rasa, sbb time nk masak roti nie, kita kena lenggang2 bancuhan tepung dlm kuali. So secara automatik, tukang masak pun kena la melenggang2 kan.. Sbb tu la diberi nama Apung Lenggang kot... (rekaan dari aku)Percubaan pertama ... FAILED okkey... Sbbnyer... Tersalah guna tepung.. Mak pesan guna TEPUNG BERAS. Mak ckp nama tepung time ckp tepon ngan adk aku.. Pastu, cara2 nk bancuh lak, adk aku pass kat aku. Sbb aku terror okey. So, aku punya la fahamkan cara2nya n terus buat. Adk aku plak, tak cerita nama tepung yg mak pesan. Aku yg bijak pandai nie pun, terus la bancuh guna tepung gandum.. Dah bancuh semua, time masak atas kuali, asyik melekat2 je kat kuali tuh... Huhhuu.. Percubaan pertama GAGAL n digelakkan oleh encik juri iaitu En.Asben..




Besoknya lak, bgn jer papi, aku tepon mak. Cite kat mak apa yg jd. Mak ckp, try tambah telur. Tak nk bg melekat katany. Tp, yg bestnya.. Aku still tak sebut pasal jenis tepung kat mak.. Aku plan nk buat utk mkn ptg.. Dlm kul 3 camtu, ayah plak telepon en.asben, tanya pasal apung lenggang aku. For sure la kan, mak citer kat ayah pasal menantu kesayangan diorg nk buat apung lenggang. Tetiba en.asben bantai gelak kuat2 dlm tepon. Aku pun heran la. Rupanya, ayah tanya, tepung beras cap apa yg aku guna sampai melekat2 kat kuali tu.. En.asben bantai gelak la.. sbb memang tak de pun tepung beras kat rumah.. Aku bancuh guna tepung gandum.. Huhuhuu.. patut la tak jd apung lenggang aku.. Wuaaa..... Pastu, adk aku lak, tetiba menyampuk, "haa.. baru teringat, mak kata guna tepung beras la kak amy, ja lupa nk bg tau"... Ishh..  Ishh... sabar je la.. Mencabar sungguh nk buat apung lenggang nie..

Okey.. sblm petang, aku try buat semula apung lenggang tu. Kali nie, guna resepi yg betul (tepon mak lg, utk comfirmation). So... Ptg tu, aku dpt la mkn apung lenggang yg separa sebenar.. Hat juai kat pasar mlm tu, dia guna kuali.. Aku plak guna pan.. Tapi rasa dia, sedap... (ank aku ckp sedap)

Bagi yang tak penah tgk camna rupa apung lenggang, kat bawah nie aku tunjukkan camna rupanya.... n camna rupa menda alah nih, dlm kuali..

Nie rupa apung lenggang dalam kuali. Sepatutnya kena guna kuali tp aku guna pan-non stick, senang sikit nk masak. tak melekat2..

..............
.........
....
..
..

Tadaaaaaa... Nie la rupa apung lenggang aku (asalnya leper n bulat, tp aku gulungkan utk jimat space dlm pinggan)..



Sesapa yg nk bljar buat apung lenggang nie, PM aku yer.. resepi rekaan aku... ;P~~

Ank aku panggey masakkan nie ... "mama masak apung lenggang amy".... huhuhu.. en.asben yg pandai2 bg nama camtu. Sabar je la..

Monday, March 14, 2011

PeRnaHke KoRaNG??

Kisahnya, berlaku kira2 bulan lepas.. Sebenarnye, selalu jer terjadi kat aku. Tabiat aku nie, suka sgt letak sliper n kasut byk2 dlm keta. Mcm aku nie, sure la letak kat sebelah co-driver kan.. Sampai la en.asben bebel2 suh kuarkan kasut2 tu, tp aku tak kuarkan jugak. Bila dia kuarkan letak kat umah, kang, hari2 aku angkut la masuk dlm keta blk. Camtu la sampai akhirnya, terjadi laa peristiwa ini.. Pernah tak korang jd mcm nie??? Pakai sliper mcm nie??

Sori.. kaki tak lawa... Hahaha... Lawa tak sliper aku?? Made in by AMY...

Buat julung2 kalinya, aku terpakai gini g kat supermarket. Heran gak aku, ramai benor org dok perati aku.. Belek sana.. Belek sini, tak de lak baju or sluar aku koyak.. Pastu tetiba..

Ank tersayang : Mama... Mama salah pakai kasut ker? (sambil ckp kuat2)
En.Asbe : Hahahahahhaa.. Jom illa, kita jln jauh2 dari mama...
Aku sambil belek kaki...
Aku : Adoii.. patut la ramai perati.. ishh.. malu aihh..
Terus aku ajak en.asben n illa cepat2 blk kat keta.. HUhhuu.. sejak peristiwa tu, aku sentiasa belek kasut aku sblm turun dari keta.. Malu weh..

Tp aku rasa2... ada geng2 aku penah jd gak camnie dulu.. Sapeeeer yerr???

Aksi si Cilik Berbasikal


Okey.. Kali ni aku nk join contest plak.. Ni la first contest yg aku join utk blog aku nih..


Tajuk : Aksi si Cilik Berbasikal..
Contest nie kerjasama antara kakyong.com dan syamilamohd.com 

aksi cilik berbasikal

Jom join ramai.. Contest nie tamat pada 31 MARCH 2011
Sesapa nk join, tgk kat sini JOIN


Penaja-penaja bg contest nie ...

banner kakyog's shoppe


Ok.. Itu info utk contest nie.. Kat bawah nie lak, aku nk pertaruhkan pic ank kesayangan aku..



NAMA ANAK :  PUTRI SOFEA ADILA
UMUR : 3 TAHUN 10 BULAN

Ok.. Cite mengenai basikal ni, basikal nie, aku n en.asben beli masa dia umur 2 tahun lg. Tp, disebabkan kawasan rumah yg aku duduk dulu,tak da space n tak selamat utk dia berbasikal, maka basikal nie, tersadai je dlm stor. So, skrg nie, bila pindah rumah baru, ada space n selamat utk dia berbasikal, baru la kitorg lepaskan. Yg menariknya, ank aku nie, berbasikal punya la laju. Tambah2 time nk turun bukit (umah aku di kawasan berbukit). Tp tak penah plak dia jatuh. Time turun bukit, punya la seronok. Gelak2 bagai.. Tp, bila nk naik bukit semula, mcm muka dlm pic kat atas nie la.. Stress je aku tgk. Nk kena kayuh kuat2 la katakan. Nie pic yg aku dpt amik setelah bersusah payah mengejar dia utk amik pic. Ini pun, sbb dia tgh 'slow' sbb tu bleh aku pintas di hadapan, n snap pic..

Kat bawah nie lak, aksi dia bila dah nampak kamera aku..


Kat sini, aku nk tag Mama Asyraf utk join contest nih..

Wednesday, March 9, 2011

aKu aDa SaHabat Ke??

Hari nie, aku terpk nk menulis pasal sahabat. Korang ada sahabat ker??? Bg aku, kawan aku memang ramai.. Tp, kawan yang boleh di upgrade ke sahabat, tak ramai. Sebilangan kecil jer yg ada di dalam hati aku nie (tak nk mention, takut ada yg kecik hati nanti). Or dgn kata lain, sorang 2 jer.. Sbb nyer, aku dah melalui detik2 sukar dalam hidup dan dah byk mengenali sifat2 sorang kawan. So... Bebalik pada citer sahabat td.. Sahabat nie, ada byk definisi. Aku try gak cari maksud sahabat nie kat en.google, tp resultnye "to many".. So, kat sini, apa yg aku nk sampaikan, dlm mencari/mengupgrade kawan ke sahabat, kena la ikut apa yg en.google kasi panduan nie..

Mempunyai satu sahabat sejati lebih berharga dari seribu teman yang mementingkan diri sendiri. Apa yang kita alami demi teman kadang-kadang memenatkan dan menjijikan, tetapi itulah yang membuat persahabatan mempunyai nilai yang indah. <-- baru kawan buat jahat sikit, dah tak kutuk2 kawan.. apa cer??


Persahabatan sering memerlukan beberapa ujian atau rintangan, tetapi persahabatan sejati sahaja yang boleh mengatasi ujian dan rintangan itu bahkan boleh kekal selamanya... <--ujian?? lalalala...

Persahabatan tidak terjalin secara otomatis tetapi memerlukan proses yang panjang seperti besi menajamkan besi, demikianlah sahabat menajamkan sahabatnya.. <-- bukan sehari 2 dah bleh bergelar sahabat tau...

Persahabatan diwarnai dengan berbagai pengalaman suka dan duka, dihibur - disakiti, diperhatikan - dikecewakan, didengar - diabaikan, dibantu - ditolak, namun semua ini tidak pernah sengaja dilakukan dengan tujuan kebencian.. <-- asal gaduh pasal hal remeh temeh lak tu, dah tak ngaku kawan.. apa cerita??


Seorang sahabat tidak akan menyembunyikan kesalahan untuk menghindari perselisihan, sbb itu kerana kasihnya ia memberanikan diri menegur apa adanya. <-- cari hat tak kutu belakang ok?? berani tegur..


Sahabat tidak pernah membalas kesakitan dengan pukulan , tetapi menyatakan apa yang amat menyakitkan dengan tujuan sahabatnya mau berubah. <-- nie aku rasa, dia nk ckp, jgn balas blk. cth, kawan patahkan pensil kita, kita g patahkan pensil dia lak.. gitu kot aku rasa.

Proses dari teman menjadi sahabat memerlukan usaha pemeliharaan dari kesetiaan, tetapi bukan pada saat kita memerlukan bantuan barulah kita mencari perhatian, pertolongan dan pernyataaan kasih dari orang lain. <--jgn time susah je, cari kawan, time senang, kena la cari jugak
Semua orang pasti mahukan sahabat sejati, namun tidak semua orang berhasil mendapatkannya. Banyak pula orang yang telah menikmati indahnya persahabatan, namun ada juga yang begitu hancur kerana dikhianati sahabatnya. <--mcm penah jd kat SAHABAT aku je??
Ingatlah bila kali terakhir berada dalam kesulitan. Siapa yang berada di samping anda ???  <--  sure aku ingat... siapa? RAHSIA..


Siapa yang mengasihi anda saat anda merasa tidak dicintai ?? <--RAHSIA jugak!!!


Siapa yang ingin bersama anda saat anda tak mampu memberikan apa-apa ??
                                                              ....JAWAPANNYA...
                                           .....

                                             .
                            MEREKALAH SAHABAT ANDA






Hargai dan peliharalah selalu persahabatan anda dengan mereka.



** Dalam masa kejayaan, teman-teman mengenal kita. Dalam kesengsaraan, kita mengenal teman-teman kita **

So, thanks kepada insan2 yang bergelar SAHABAT di sisi aku... Walaupun aku tak mention sape sahabat aku, namun aku rasa diorg tahu status diorg mcm mana. Terima kasih sbb selalu sudi berada di sisi aku, tak kira masa susah senang. Terima kasih kerana sudi menjadi pendengar setia di saat aku memerlukan seorang pendengat.. Sanggup bersusah payah kerana aku (dtg pada aku). Pengorbanan mu wahai sahabat, amatlah aku hargai. Semoga kita akan kekal bersahabat sehingga akhir hayat..
video

Monday, March 7, 2011

Perkahwinan bukan utk seronok-seronok ja tau...

Perkahwinan adalah ikatan suci antara lelaki dan wanita selari dengan kejadian manusia berpasangan. Perkahwinan juga sunnah Rasulullah SAW yang patut dituruti setiap umat yang berkemampuan. Oleh itu, jgn sia-siakan perkahwinan yg kita bina.

Cuma apa yg aku perhatikan, skrg nie, perkahwinan nie, dah mcm satu trend. Asal kawin, kena buat kenduri besar-besaran. Contohnya, artis2 kita la. Buat kenduri besar-besaran. Majlis sana sini. Heboh satu dunia. Pastu, bila perkahwinan hancur, heboh satu dunia gak. Kutuk sana.. Kutu sini.. Apa nk jadi.. Jgn main2kan isu perkahwinan nie. Bukan perkara main2. Mcm selalu aku ckp kat member2 aku.. KAWIN NIE BUKAN UNTUK SUKA-SUKA JA..  So.. tak mo berckp byk.. renungkan kata-kata kat bawah nih.. Aku dpt dari en.google untuk bacaan semua..


Buat para/bakal suami dan isteri/bakal isteri, renung²kan lah

Untuk suami..... renungkanlah.....

Isteri yang kamu nikahi tidaklah semulia Khadijah, tidaklah setaqwa Aisyah, pun tidaklah setabah Fatimah. Justeru isterimu hanyalah wanita akhir zaman yang punya cita- cita menjadi solehah....
Pernikahan atau perkahwinan mengajar kita kewajiban bersama.
Isteri menjadi tanah kamu langit penaungnya.
Isteri ladang tanaman kamu pemagarnya.
Isteri kiasan ternakan kamu gembalanya.
Isteri adalah murid kamu mursyidnya.
Isteri bagaikan anak kecil kamu tempat bermanjanya.
Saat isteri menjadi madu kamu teguklah sepuasnya.
Seketika isteri menjadi racun kamulah penawar bisanya.
Seandainya isteri tulang yang bengkok berhatilah meluruskannya.
Pernikahan atau perkahwinan menginsafkan kita perlunya iman dan taqwa.
Untuk belajar meniti sabar dan redha Allah s.w.t. kerana memiliki isteri yang tak sehebat mana.
Justeru kamu akan tersentak dari alpa.
Kamu bukanlah Rasulullah s.a.w.
Pun bukanlah Sayyidina Ali Karamallahhuwajhah.
Cuma suami akhir zaman yang berusaha menjadi soleh... amin..!

Untuk isteri.... renungkanlah.....

Suami yang menikahi kamu tidaklah semulia Muhammad saw.
Tidaklah setaqwa Ibrahim. Pun tidak setabah Ayyub
Atau pun segagah Musa ... apalagi setampan Yusuf.
Justeru suamimu hanyalah lelaki akhir zaman yang punya cita-cita membangunkan keturunan yang soleh..
Pernikahan atau perkahwinan mengajar kita kewajiban bersama
Suami menjadi pelindung kamu penghuninya.
Suami adalah nahkoda kapal kamu pengemudinya.
Suami bagaikan pelakon yang nakal kamu adalah pe non ton kenakalannya.
Saat suami menjadi raja kamu nikmati anggur singgahsananya.
Seketika suami menjadi bisa kamulah penawar ubatnya.
Seandainya suami bengis lagi lancang sabarlah memperingatkannya.
Pernikahan ataupun perkahwinan mengajarkan kita perlunya iman dan taqwa. Untuk belajar meniti sabar dan redha Allah s.w.t. kerana memiliki suami yang tak segagah mana.
Justeru kamu akan tersentak dari alpa.
Kamu bukanlah Khadijah yang begitu sempurna dalam menjaga.
Pun bukanlah Hajar yang begitu setia dalam sengsara .
Cuma wanita akhir zaman yang berusaha menjadi solehah... amin!
Justeru itu wahai para suami dan isteri,
Jangan menuntut terlalu tinggi seandainya diri sendiri jelas tidak berupaya. Mengapa mendambakan isteri sehebat Khadijah andai diri tidak semuliaRasulullah? Mengapa mengharapkan suami setampan Yusof seandainya kasih tak setulus Zulaikha? Tidak perlu mencari isteri secantik Balqis andai diri tidak sehebat Sulaiman DAN Tidak perlu mencari suami seteguh Ibrahim andai diri tidak sekuat Hajar dan Sarah. Terimalah seadanya. 
-The End-

Faham??? kalo ko korang tak paham gak, sila la hantuk kepala kat diding..

....
..
.


Welcome to alam perkahwinan buat saudara/sahabat/frenz
Mahani & Rajib

Semoga perkahwinan kalian berdua berkekalan ke akhir zaman..

To all my friend, yg mana dah kawin n belum kawin, renung-renungkan kata-kata di atas. Semoga perkahwinan korang mendapat restu dan hidayah dariNya..

Amin......