Tuesday, November 23, 2010

Hari Yg Bz..

Hari nie, aku sampai je opis. Terus buat keje2 yang tertunggak. Berjela2 email aku dpt dari boss aku hari nie.. Setelah sekian lama, tak dpt email yg berjela2, hari nie, aku dpt 'hadiah' tuh.. Jenuh aku nk menyetelkan semua problem yang di email. Nasib la otak aku bergerak dengan ligat hari nie.. Fuhh... Akhirnya tggal 30 percent lg keje aku yang tak setel buat masa nie. Itu pun, keje2 build new report utk modul registration. Fuh.. lambat la sikit, sbb report baru kan.. Nk kena create sql.. nk buat layout report.. So.. Take time.. Utk merestkan minda keja, aku merapu la dlm blog aku nie.. Hehehe... Nanti kalau ada masa lg.. or keje aku setel cepat, aku buat n3 baru lg.. Byee..

Monday, November 22, 2010

LaGu UtK PedoMaN BeRSaMa..

Aktiviti aku hari nie, adalah mengodek lagu2 di youtube. Tetiba aku terjumpa lagu nie.. Lagu yang mempunyai maksud yang tersirat n tersurat utk pedoman bersama. Dulu time aku sekolah, aku selalu menyanyi lagu nie time camping.. Bila nyanyi, aku musti berlinang air mata.. Napa tah.. Aku rasa lirik2 nyer menyusuk jiwa n raga aku.. So.. cuba dengar lagu nie.. Apa anda rasa??


video

KL - BaLinG - KL - Genting in 48 Jam...

Aku mulakan cerita aku nie, dengan ucapan Selamat Menyambut Hari Raya AidilAdha.. Sebenarnya, byk stori aku nk bg tau.. tp aku terlalu malas untuk mengarang.. Tp hari nie, aku ada mood sikit nk bercerita..

Plan asalnya, kami sekeluarga tak nk blk kg raya haji nie. Nk beraya di KL jer. Walaupun aku sangsi ngan keputusan drastik nie, tp, bila pk2 blk, adk perempuan aku pun tak blk raya gak. So, aku berasa yakin la yg kami akan beraya sama2 kat KL nih. Tp.. Semua perancangan asal berubah dua hari sebelum hari raya. Ayah tetiba call en.asben, tanya balik raya ke tak.. Padahal, memang kami dah bg tau dah, kami tak blk. So, stop situ.. Pastu, ptgnyer plak, ayah call lg.. Tanya blk raya ke tak?? Perghh... Dlm hati aku, ayah aku nie nape.. Takkan dah lupa kot.. So, tak pa la.. Abaikan laa..

Then.. Keesokan hari nye... Ayah call lg.. Kali nie, tanya soklan yg sama "raya nie blk dak?? ayah nk bakaq lemang esok"... Aduyaaaii... Kali ke 3 nie, en.asben just ckp "err... tak blk kot... tp, tgk la dulu mcm mana".. Hahahahaha... dlm hati aku, dah gelak dah.. Kompem, musti kena blk kg gak nih.. Aku lak yg pening pala sbb cuti dah tak dak.. Aku pun call la adk ipar aku, dia pun ckp tak da cuti, tp kesian kat ayah.. Asyik call tanya soklan "blk ke tak"... So... Kami amik keputusan blk hari rabu.. Mlm selasa kami bertolak dari KL.. Rabu sambut raya.. Mlm rabu tu jugak, kami blk kl.. Perghh.. memang letih nk mampus... Sampai kl, dah kul 5 pg.. Aku tak pe la bleh masuk opis lambat sikit, tp adk ipar aku, memang kena punch kad.. Kesian.. Kesian..

Jam 10 pg, Khamis.. Aku bg tdo, dlm keadaan mamai2.. Maklum la, tdo tak cukup.. Tp kena g keja gak, kesian kat epa.. So, siap2 semua, 10.30pg bergerak ke opis. OTW g keje(lg 10KM nk sampai opis), ada call masuk.. "Teeeett... Teeett... (menda urgent terpaksa dirahsiakan)".... Aduyaaaii.. Terpaksa la aku amik el utk menyetelkan hal tersebut.. Nk harap en.asben g setel sorang2, mcm tak komfiden ja.. Sbb dia just tdo 4 jam je.. Pastu drive KL-BLG-KL dlm masa 36jam.. So, call boss, kata el then mcm peluru ke *******, setelkan hal ******* cepat2... Blk dari ********.. Cadangnya nk kemas2 barang dari kg. Penuh lg dlm keta... Tgh relex2 layan en.asben yg tgh drive, adk ipar aku plak call (makluman, dia pun el, sbb terjaga dari tdo kul 9 pg). Uhmmmm... Dia ajak tunjuk tempat Bas tergolek kat genting.. Nk p tgk tempat katanya.. Pastu, alang2 nek la genting terus.. Time tu, jam dah kul 3 ptg.. So, pk2 blk, en.asben kata, jom je la nek genting. Dekat ja ngan umah.. So, kami konvoi g tgk tempat xciden n terus naik men2 kat genting.. So, nie la aktiviti kami kat genting... Layan pic je la.. Mls aku nk bercerita pjg.. Tp, aku n en.asben tak byk main, just tlg mengasuh ank2 sedara n ank sendiri jer... Mls nk men, penat tak habis g...












Note : Dlm pic tu, ada pic kami ber5 jer.. Sbb adk aku n asben dier, sibuk dok main. Kami tukang mengasuh.. So, kami je la yg bergambar..

K.. Tu je nk stori kali nie.. Mls nk mengarang pjg.. Byee...

Thursday, November 11, 2010

Ayat-ayat power lepas kawin.. cam betul je..

Nie aku amik dari fb... Just utk suka-suka jaa...

Sebelum Tido:

6 minggu: Selamat tido Sayaaang, mimpi indah ya, mmmuahhhhh.
6 bulan: Tolong matikan lampu tu, silau aah.
6 tahun: Sana sikit lah... Tido kalau tak mengepit tak bole ker???!

Pakai Toilet:
6 minggu: Tak apa, U masuk ler dulu, I tak kisaaahhhh
6 bulan: Lama lagi ke ke kt dalam nih?
6 tahun: Brug! brug! brug! (suara pintu digegar), kalau nak bertapa pi lah gunung ledang sana !!!


Balas SMS:
6 minggu: Iye Sayang, jap lagi I sampai rumah. Sayang, I belikan murtabak favourite U ye Sayang...
6 bulan: Trafik jam aah
6 tahun: K..
Dating process:
6 minggu: I love U, I love U, I love U.
6 bulan: Of course I love U.
6 tahun: Iyalah!! kalau I tak cintakan U, buat apa I nikah dengan U???


Pulang Kerja:
6 minggu: Sayaaang, I dah balik nih...
6 bulan : I'm BACK!!
6 tahun: Masak apa hari ini??


Hadiah (ulang tahun):
6 minggu: Sayang, I harap U suka cincin yang I beli untuk U ni
6 bulan: I beli lukisan, nampak sesuai dengan suasana ruang tengah.
6 tahun: pakai duit u sendirilah apa yg U nak.. i takde duit.


Telefon:
6 minggu: Baby, ada org call u nih..
6 bulan: Eh... Your call...
6 tahun: WOOIII TELFON BUNYI TUUUHHH.... ANGKAT AAAAAHHH!!!


Masakan:
6 minggu: Wah, tak sangka I, pandai U masak.Rasa pun sedappp...!!!
6 bulan: Kita makan apa malam ini??
6 tahun: HAH!! LAUK INI LAGI?


Memaafkan:
6 minggu: Sudahlah, tak apa, dah pecah pun, nanti kita beli lagi yang lain,eh?
6 bulan: Hati-hati la, nanti jatuh tuh..
6 tahun: Orang dah ckp byk kali pon tak paham!!


Baju baru:
6 minggu: Aduh sayang, U seperti bidadari dengan pakaian itu..
6 bulan: Lah... Beli baju baru lagi?
6 tahun: DAH BERAPA RIBU HABIS BELI BAJU TU???


Merancang Holiday:
6 minggu: Macam mana kalau kita jalan-jalan ke Amerika atau ke tempat yg U nak honey?
6 bulan: Kita ke Bukit Bintang aje ler... Senang sikit tak perlu naik flight...
6 tahun: JALAN-JALAN??? DUDUK RUMAH AJE TAK BOLEH KE? BUANG DUIT JE!


TV:
6 minggu: Baby, kita nak tengok cite apa malam ini?
6 bulan : Sekejap eh, citer bagus ah.
6 tahun: JANGAN TUKAR-TUKAR BOLE TAK..??


p/s: betul ke cmni?? (*_*)

Magrib or IshaK??

Nie aku nk citer sikit, pasal kecerdikan akal fikiran ank gadis aku. Bertapa cerdiknya dia menjawab atas segala apa yg aku ckp...

Situasi pertama.

Hal ini berlaku ptg kelmarin. Around jul 8 mlm. Aku satu family otw blk rumah dari ronda-ronda buang masa. Dah menjadi kebiasaan, illa akan duduk di belakang that mean belakang papa dia. Bila papa dia smoking, dia akan ubah tempat dok belakang aku. Ini rutinnya.. Tp smlm.. Dia lupa kot. so terjadi la perbualan ini.. (tiru leya, mls nk citer pjg. buat skrip ja sng).

       Mama : Illa.. kan papa smoking tu.. ila dok mana..
       Illa : Ye la.. Ye la.. (sambi bergerak ke belakang aku)
       Papa : (senyum je sambil layan rokok...)

       Selang 2 minit.. tetiba aku tgk ila dah blk dok belakang papa dia. Tp aku
       tgk, papa dia tak habis  smoking lg.. aku pun hangin la..

      Mama : Illa!!! Kan papa smoking lg tu, nape tak dgr ckp nih.. Nk kena
                 ngan mama ker??
      Papa : Illa... Cuba dgr ckp mama....
      Illa : (dgn muka yg tak besalah dia jawab..) Belah mama dah magib   
              (maghrib)., sbb tu ila dok belah papa...
      Mama : Ishh.. Merepek ja ila ni.. Pastu, belah papa tu, dah ishak ke???
      Illa : Haa laa...
      Papa : Hahahahahahahahaha.... Mcm2 la hampa 2 org nih...

See.. ada ja jawapan dari mulut ank bertuah aku.. tak jd aku nk marah dia...

Situasi ke 2

Mlm kelmarin.. Aku tergelincir dlm bilik ayaq.. Pastu tah mcm mana tah, terseluih bahu.. Sbb time aku landing, aku tahan badan aku ngan tangan.. Sakit gyler.. Illa plak, datang la, konon2 nya nk membantu.. Tp aku tak bagi. Then en.asben, tlg la urut belakang tangan aku. Aku pun, apa lg.. dok ngeduh2 la sakit.. Pastu jd la dialong nih..

    Mama : Pelan2 la papa, urut tu, jgn la kuat sgt...
    Papa : Haih.. dok senyap2 la...
    Illa : Papa... jgn buat mama..
    Mama : Diam la ila.. (aku marah dia sbb aku tgk, dia p pukul papa dia, sbb
    ingat en.asben buat aku sakit thanks sayaang.. amik berat pasal mama...)

    Lepas 5 minit sesi mengurut.. tetiba ilaa bersuara..
     
    illa : Papa, urut ila plak, illa sakit nie.. (sambil tunjuk tgn dia)..
    mama : pasepa plak tetiba sakit ni???
    ilaa : Illa pun jatuh bilik ayaq mcm mama gak.. kena la papa urut.. mcm
    papa urut mama..

Adoi laa.. skrg nie, apa yg aku buat, semua ank aku nk tiru... HUhuhu...   dah la perangai aku kadang2 tak berapa sesuai nk ikut.. tp ank aku nie, pjg akai.. asal aku tegur dia, jgn tiru aku, musti ada jawapan logik dari dia yg mampu buat aku terdiam... Huhuhu.. Ilaa.. ilaaa...

Monday, November 8, 2010

Teknik menghukum anak.

Dipetik dari website apa tah... utk bacaan ilmiah...

Masa kanak-kanak merupakan masa yang paling penting dalam proses kehidupan manusia. Masa ini merupakan tahap awal pertumbuhan seorang anak untuk menjadi manusia dewasa, apakah dia akan menjadi manusia baik atau sebaliknya, adakah dia akan jadi 'terror' atau 'terrorist'?

Mendidik anak boleh dilaksanakan dalam pelbagai cara iaitu, memberi nasihat, arahan, petunjuk, kelembutan, toleransi, penghargaan ataupun contoh teladan. Tapi kalau tak jalan juga, iaitu jenis yang tak makan saman, cara memberi hukuman dapat diterapkan.

Perlu diingat bahawa menghukum anak bukan hanya dengan memukulnya sahaja, tetapi hukuman boleh diberi dalam pelbagai cara, malahan kadang-kadang pemberian hukuman dengan cara memukul sangat tidak berkesan malah dapat menimbulkan impak yang negatif.

Di bawah ini disenaraikan cara-cara memberi hukuman sebagai pendidikan kepada anak, diulangi, sebagai pendidikan kepada anak. Teknik menghukum anak ini sebagaimana yang disarankan oleh Ustaz Mohd Zawawi Yusoh dari Universiti Islam Antarabangsa.




1. Pandangan mata yang sinis - Pandangan mata ibu bapa yang memancarkan rasa cinta dan kasih sayang dapat menanam rasa cinta dalam diri seseorang anak. Begitu juga pandangan mata yang sinis dapat menimbulkan peringatan pada si anak dan boleh membuat anak terdiam. (teknik nie, aku selalu buat kat ank aku, kadang2 sampai nk terkeluar biji mata, dia buat don no' ja.. kadang2, baru jege sikit, dah nangis, so aku sokong cara nie)

2. Keluarkan suara dari tenggorok (mendengus) sebagai tanda tidak bersetuju dan peringatan kepada anak terhadap apa yang telah dan akan dilakukannya. (bukan takat suara dari tenggorok, habis semua suara kluar.. siap adk ipar aku kata, aku bleh jd cikgu kawad. so bayangkan laa camna...)

3. Puji orang lain depan dia, tetapi dengan syarat untuk memberi rasa sangsi saja kepada si anak dan mendorong si anak untuk menjadi sebagus yang dipuji. (ini mcm tak menjadi jer buat kat ank aku, bg dier, kalau aku/en.asben buat camtu, kami tak sayang dia, n sayang org yg kami puji.. hampesss je)


4. Buat-buat macam tak pedulikan si anak. Ini merupakan keterbalikan daripada sikap memberi perhatian yang dapat menanam rasa cinta pada diri anak. Contohnya, jika anak melakukan kesalahan dan hendak diberi hukuman, apabila si anak mengajak berbicara, maka palingkanlah wajah (konon-konon jual mahal la...) sehingga si anak menyedari kesilapannya. Dalam hal ini hendaklah dijelaskan kesalahannya dengan cepat dan tidak membiarkannya terus sebab peranan kita ialah mendidik bukan menyeksa.  (hahaha.. ini aku penah buat.. sbb nyer, ank aku p cabut wayer area tv n aku dah larang dia sblm tu, tp tak nk dgr. So, dia nangis2 nk tgk tv, tp kami buat tak tau ja. Last2 dia mintak maaf n janji tak mau main wayer tv dah. Tips nie berkesan buat ank aku)



5. Tidak bagi duit, tak mengajaknya berekreasi atau tidak memberikan sesuatu yang dia suka seperti basikal, bermain video game, menonton TV, berkunjung ke rumah teman, saudara atau seumpamanya. (penah.... sbb tak dgr kata, aku tak blikan aiskrim.. kesannya, ank aku berkelakuan baik selama sejam.. lepas tu, hampess... back to normal)


6. Putuskan hubungan dengan anak tapi tidak lebih tiga hari dengan niat untuk menghukumnya, hubungan harus kembali seperti biasa jika anak telah mengakui kesalahannya atau menyesali perbuatannya. ( tak penah buat lg.. aku tak sampai hati... n maybe takkan buat camni.. huhuhuhuh... )

7. Beri ancaman dengan syarat ancaman tersebut tidak terlalu berat. Ancaman tersebut juga tidak boleh dilaksanakan sekiranya belum melewati tempoh yang diberikan untuk si anak mengakui dan memperbaiki kesalahannya. (penah buat, dlm proses mengajar ank buang air kat toilet.. aku/en.asben pegang lighter, konon2, kalau dia kencing dlm seluar, aku cucuh ToooT dia.. berkesan.. sampai sekarang dah tak yah pakai pampes kecuali mlm..(nie tak tau nk buat camna g))



8. Memulas telinga. Sebagaimana yang pernah dilakukan Rasulullah S.A.W seperti yang diriwayatkan oleh Imam Nawawi dari Abdullah bin Basr al-Mazni r.a, dia berkata : Aku telah diutuskan oleh ibu ku dengan membawa beberapa biji anggur untuk disampaikan kepada baginda, ketika aku menemui Rasulullah S.A.W, baginda memulas telinga ku sambil berkata "Wahai penipu!" . (selalu... tp tak lut... ank aku kebal.. hahahahaha...takat pulas telinga, nanti dia ckp "sakit la mama/papa" pastu, relex jer.. mcm kita tak marah kat dier jer..)


9. Memukul sebagai alternatif terakhir. Oleh itu tidak dibenarkan memukul kecuali telah dilakukan semua cara-cara mendidik dan menghukum lainnya. Memukul anak dapat dilakukan jika cara-cara yang lain tidak lagi berfungsi dan si anak telah mencapai umur, sebab anak yang belum mumaiyyiz tidak dapat membezakan yang benar atau yang salah serta tidak menyedari kesalahannya. Jika dilakukan juga dikhuatiri anak menerima impak negatif seperti tekanan jiwa/batin, terbiasa untuk memukul, rasa takut, kencing malam dan penyakit kejiwaan lainnya. (nie papa dia yg buat.. tp kalau ada betul2 dia buat salah.. contoh, main pisau.. main kat jalan raya.. kena la pukul ngan hanger, n.. alhamdulliah, setakat nie, dia memang serik kalau kena pukul... (pukul pelan ja, gaya musti lebih)

So.. bg aku, walau mcm mana tips pun yg kita dpt, dlm mendidik ank nie, terpulang dari kita sendiri. Kebanyakkkannya, kita akan mengikut cara didikan yang kita terima dari parent kita dulu.. Betul tak??? Mcm aku, mak aku garang dulu, so, aku pun terikut jd garang kat ank aku.... :D

iLLa n ButaNg Baju...

Di suatu malam yang tak sunyi.. tinggal la aku berdua ngan ank perempuan aku ilaa. En.Asben plak, ke hospital melawat mangsa kemalangan tempoh hari. So, nk dijadikan cerita, ila nie, dia cerdik.. Tp MANJA... Kejadian bermula bila lepas aku mandikan dia mlm tu.... So, aku pun suh la dia pakai baju tido.. Selama nie, baju tido yg sama gak dia boleh pakai sendiri.. Tp.. tetiba, dia buat hal.. Mula menjerit2.. "Mama, ila tak reti nk pakai baju nie"... So.. Aku plak time tu, tgh dok melipat baju.. Jd geram.. Coz, selama nie, boleh je dia pakai baju tu.. Aku pun naik hangin la.. "Pakai sendiri, tak bleh pakai, toksah pakai baju mlm nie. Tdo tak pakai baju" Sambil buat muka garang. Illa pun, dia mcm paham je perangai mama dia nie.. Dia pun, berusaha sedaya upaya nk buh butang baju tdo dia tu.. Sempat gak aku snap pic die.. Nie la aksi2nye..

Ini adalah permulaan nyer.. Dia dok try style tu, ada la dlm 5 minit. Penuh konsentrasi... Tanpa ganguan.. ;D










Ini plak aksi selepas 10 minit. Baring plak. Tp tgn still lg try masukkan butang baju..

10 minit seterusya.. Bangun..Berpaling dari aku. Konon2 aku nie menggangu kot.. Padahal, aku buat tak tahu jer.. Tangan je dok snap pic dier.. hehehehe...                                 
Selepas 15 minit.. Still tak berjaya.. aku tgk muka ank aku tu, dah lain... Nk nangis dah.. Tp, tak berani.. Kang kalo nangis, aku cepuk.. Hahahhahaha.. Ganas tak aku nk mengajar ank...

Nie antara aksi2 terakhir dia.. Aku perati, dia dah berjaya masukkan semua butang baju die. Aku pun tak perasan. Pic nie
jer sempat aku snap...

Nie plak muka dia bila dia bg tahu aku ... "Mama.. Dah siap"  aku plak ckp "Haaa.. kan reti.. saja jer tak mo buat".. Sambil buat muka garang.. Dia pun.. Buat muka camnie..
Sebek.. Sbb aku marah dia, sbb mls nk pakai baju sendiri. Bukan tak tau.. Saje je.. MANJA n NK DITOLONG sentiasa..

Pastu, aku pun, bukan la kejam sgt.. Last2, aku ckp kat dia.. "Okey.. Illa dah pandai.. nanti mama beli cd Hannah Montana kat illa" dia pun... senyumm..

Senyum riang....

So, kesimpulan yang aku dpt, ank aku nie, dia boleh buat sendiri benda2 basic. Tp kena paksa sampai berjaya.. Aku plak, sebagai parent dier, kena bertegas.. Biar dia menangagis2 sbb tak leh buat , tp last2 boleh jer kalau biarkan dia terus buat. Memang dia akan ckp tak tahu, sbb mls nk berfikir.. Tp kalau kita suruh jugak2, or keadaan memaksa, dia akan boleh buat. . Mcm hari tu, nagis2 dia, tak reti nk bukak baju, tp, aku biarkan jer dia meraung2. Last2, boleh gak dia bukak baju sendiri.. Tak pe.. Berkeras utk kebaikan.. Jgn di tolong ank2 buat keje, biar dia buat sendiri (tp agak2 aar keje apa)...

Thursday, November 4, 2010

Mode : Story Telling...

Bab 1 : Air Mata Itu Senjata Wanita??

Pernah tak korang dengar yang air mata tu adalah senjata bagi wanita?? Percaya tak?? (tak ahh). Sekeras-keras hati lelaki, pasti akan cair sedikit kalau tgk wanita menagis. ( yer ker?? mcm tak je..). Kalau nk kepastian, cuba korang try majuk ngan asben or bf korang mlm nie. Tgk jd camna??  Tp jg la meraung2 plak. Kang tak pasal2 kena pelembang or kena tggl plak. Sbbnye... Lelaki yang baik takkan dpt tahan tgk perempuan menangis. (nie ayat aku dpt dari tenet aar, bukan aku kata).


Tapi.. Mcm mana plak kalau sebaliknya.. Lelaki plak yang menagis??? Yer ker?? Tak macho aar lelaki kan.. Tp la kan.. setahu aku... lelaki nie, hanya akan menagis kalau ada benda2 yang membuatkan mereka terharu.. Contohnya, ada kematian.. Perpisahan... or tekanan yg melampau.. Kan.. Kan.. Tp.. aku cukup  tak suka bila lelaki suka bg perempuan menagis. Mcm hampeh jer.. Agaknya, bila perempuang menagis tu, lelaki akan rasa diri dia menang kot.. Berjaya tewaskan lelaki.. Tp.. Percaya la, kadang2 tangisan tu, adalah jalan terakhir bagi sorang wanita keatas apa yang terpendam di dalam hati. Tak semestinya dia menangis utk menagis simpati. So, buat lelaki, paham2 amik la atas apa yg aku cuma sampaikan nie.


Bab ke 2 : Lelaki vs Perempuan

Penah dulu, aku ada sorang kawan. Agak matang n selalu berfikiran positig. (dia ja yg betul.)  Tah mcm mana tah, tetiba bleh timbul isu beza perempuan n lelaki. Selepas berkuyun2 berbalas msg ngan aku, ada la satu msg yg menyentap jiwa n raga aku... msg aku bunyi dia camni..

  "Perempuan memang lemah, selalu dimainkan lelaki. Kena ayat sikit, belanja mkn.. belanja shopping, silap2 boleh serah segala-galanya pada lelaki tu. Pastu, bila lelaki tinggal perempuan tu, mula la, perempuan tu hilang arah. Siap nk bunuh diri la. Bodohnya perempuan kan.. So, kesimpulannya, PEREMPUAN MEMANG DITAKDIRKAN DITIPU OLEH LELAKI"..

Apa perasaan korang kalau dpt msg mcm nie??? bengang gila kepala otak aku...berasap2 dah.. Kalau kawan aku tu ada depan mata, mau kena debik ngan aku. Tp.. Aku tak bleh panic. Kena pk ayat yg betul2 bleh jd peluru nk tembak kawan aku nih. Lepas 10 minit mengarang2.. Kaji semua.. Maka terhasilah satu teori yg aku reka sendir.. Bedal ja.. Ini msg yg aku balas ...

 " Memang susah nk paham lelaki. Kadang2 diorg jahat sgt. Sbb diorg selalu tipu n mainkan perempuan. Time diorg nk, diorg cari. Time tak nk, diorg x buang camtu. Tp kadang2 aku rasa, salah perempuan jugak. Sbb mudah terpedaya dengan lelaki. Tp.. Lelaki plak, tak bleh hidup tanpa wanita kan??? Tul tak?? LELAKI?? Mcm2 jenis lelaki kat dunia nie.Ada yang ditakdirkan menjadi pecinta wanita n ada yang ditakdirkan untuk menjadi racun wanita. Yang penting, bukankah kejadian seorang lelaki adalah sebagai pembimbing bg seorang wanita?? Sbb 2 la wanita nie, dijadikan dari tulang rusuk lelaki. Tapi...Bagaimana jika tulang rusuk itu mencederakannyaa?? Tak patut kan?? PEREMPUAN??Seorang insan yang lembut tp sering ditipu oleh lelaki. Tp. Ada perpatah ckp, perempuan mampu menongkah langit. Tul ker??? Aku rasa ada juga betulnya. Sbb perempuan die, walau byk mana sekalipun dicederakan oleh seorang lelaki, perempuan tu masih akan setia pada lelaki tersebut. Masih tetap mampu bertahan kesucian cintanya. Bg lelaki pula, itulah perkara yang paling bodoh sekali, kerana mereka berfikir.. "PEREMPUAN TELAH DI TAKDIRKAN DITIPU OLEH LELAKI". Silap sebenarnya... "

Lepas hujah2 aku tu, dah tak de berbalas msg dah ngan kawan aku. Maybe dia berfikir kot, ngan msg aku tu.. Muahahaha.. Puas hati aku...

Aku WaniTa BiSa

Welll.. Tertiba aku teramatla suka dengan lirik lagu di bawah ini... Betul2 suka.. so.. Layan je la...

Aku wanita punya hati nurani
Yang tak dapat dibohongi
Pabila cinta telah membutakan mata
Dan membuat tuli telinga
Apakah salah jika aku menyinta
Apakah salah jika engkau ternyata
Pilihan hati
Belahan jiwaku ini
Cintaku ini anugerah terindah
Dari yang maha kuasa
Cintaku padamu tak pernah berubah
Meskipun kita berbeza
Apakah salah jika aku menyinta
Apakah salah jika engkau ternyata
Pilihan hati
Belahan jiwaku ini..
Aku wanita aku kaum hawa
Yang memang rapuh hatinya
Aku wanita aku punya cinta
Selayaknya manusia

Sekadar hiasan..

Wednesday, November 3, 2010

Tinggal Kenangan...

Salam.. Atas permintaan Pn. Nuruleyani, aku showkan pic rombongan Pemuda 4B Baling. Pic nie diambil di Genting Highland sebelum kejadian ngeri tersebut....



Tuesday, November 2, 2010

Kenapa Sy SUka DaTanG LamBat??

Hari nie, dlm sejarah, aku datang awal keje. Sbbnya, hari nie, first dah bg Pn. Atifa Nabila kat ljt. So, tak pe la. Aku datang awal la hari nie. Seawal jam 7.30pg, aku dah bergerak dari rumah. Selalunya, aku gerak dari rumah dlm kul 8.45pg.. Lepas bli makanan semua, sampai opis dlm kul 9.30pg.So, take time dlm 45minit je kan.. Hari nie plak, tanpa membeli sebarang makanan, aku sampai opis 8.15.... Wuaaaaa... Gara-gara jem kat depan Pasar Borong Selayang... Nie yg aku mls kluar awal pg nie.. Musti jem lama... Adusss.. Tgk la bukti2 jem nyee.. Anyway.. Aku datang lambat pun, aku buat keje dgn full time. Sampai opis je, dok terus... Kul 5 baru bgn. (kalau bgn pun, g surau or toilet)... So.. adil la kan.. Yg datang awal pun, kluar keje berkali-kali... Sarapan pg la.. Mkn tgh hari la.. Mkn ptg laa.. Hehehehe....

Jem depan pasar borong selayang..

Monday, November 1, 2010

Hari Isnin

Hari nie, aku berkerja dlm keadaan tak berapa nk stabil. Badan letih.. Lesu.. Perasaan sedih.. Nk marah pun ada.. Nie semua berkaitan dgn Kemalangan Ngeri Di Genting Sepah jumaat lalu. Adooii.... Sedih betul. 7 org sekali maut dlm kemalangan. 1 kg plak tu. Terdiri dari sanak saudara. Mcm mana la keadaan di kg ketika ini. Terasa aku nk blk sana, tp tak terdaya. Hari nie plak, en.asben bawak waris-waris mangsa kemalangan yang di tahan di hospital utk membuat laporan polis. Mintak2 yang mana salah, terima hukuman setimpal. Pagi ahad kelmarin gak, aku dikejutkan dgn berita  kawan aku xciden di baling. Lagi2 xciden. Syukur Alhamdulillah, Efa n Suami berada dlm keadaan sihat. Cuma, pihak ke 2 meninggal dunia di tempat kejadian.. Huhuhhuhu... Takziah buat semuannyaa... Yang pergi tetap akan pergi. dan tak kan kembali. Yang hidup pula, perlu teruskan kehidupan ini.. Yang penting, yang pergi tetap akan dicintai oleh pencinta mereka... ;D

Sekadar hiasan..

Cerita Hari Ahad..

Seawal jam 9 pg, kami sekeluarga dah siap sedia.. Hari nie, terasa fresh sikit dari smlm. Misi hari nie, nk melawat keadaan magsa2 di Hospital Selayang n HKL. First sampai di hospital selayang. Kesian ngan mangsa2. Ada yg patah kaki.. patah tgn.. Luka sana sini... Ngeri  jer aku tgk. Magsa di HKL plak, ada yg kena potong ke 2 belah tgn.. Kesimpulan yg aku dpt, dari hasil interbiu aku ngan mangsa2..
  1. Dreba bas yang aku bleh katakan bangggag.. Sebabnya, bila bas hilang kawalan (terhuyung-hayang), boleh plak dreba tu terjun dari bas. Biarkan je bas tu bergerak tanpa pemandu.. Adoii... Sial kan... Punya la banggang.. atleast ko jgn la tinggalkan bas tu wahai en.dreaba..
  2. Saat genting tu, diorg katakan hanya sempat melaugkan ALLAH HUAKBAR... n masing2 beriktifar..
  3. Selepas kemalagan, ada yg keluar menerusi tingkap n ada yg memanjat kluar dari bas. Sbb bas dah terbalik time nie.
  4. Ada gak mangsa cerita, dia sedih sbb nampak adknya terpelanting keluar dari tingkap bas saat kemalangan. N lepas bas tersadai, dia keluar cari adk dia, n dapati adknya berada di dlm longkang n sudah tidak bernyawa. Kulit kepala terkoyak.
  5. Ada juga yg bercerita, mangsa yg meninggal terputus badan n kaki, (keluar isi perut).
  6. Ada yg bercerita, mangsa yg meninggal hancur kaki n tgn..
  7. Ada yg bercerita, mangsa yg meninggal, bahagian kaki terpusing ke depan (punggung mai ke depan)
  8. Paling aku geram, syarikat bas tu, lesen puspakom bg bas yg terlibat dlm kemalangan dah tamat tempoh
  9. Pemandu yg bawak bas time xciden, tak da lesen
  10. Pembandu cacat sebelah tgn lak tu.. Berani dia bawak bas turun dari genting dgn sebelah tgn. Aku yg bawak keta nie pun, kalau trn dari genting, kena tukuh setering guna 2 belah tgn.. Sungguh keless pemandu tu..
Wuaaaaaaaaaaaaa.. Ngerinyer aku rasa. Buat mangsa kemalangan yg masih hidup, aku harap korang cepat2 la pulih.. Takziah aku ucapkan. Kepada pengusaha2 bas, tolong la cermat + ikut undang2 dlm pemilihan bas + drive. Jgn main amik jer. Toksah dok pk untung ja. Nie kalau dah jd mcm nie, sapa yg rugi??? Last2 korang gak yg lari.... Hampessssssss....

Cerita Hari Sabtu...

Jam dah menunjukkan 9 pg. Hari sabtu 30/10/2010. Aku, en.asben n ank aku, masih di Hospital Sungai Buloh. Rombongan jenazah baru saja lepas berangkat balik ke Baling. Suasana pilu masih terasa bila aku melihat konvoi tersebut. Sebyk 7 van jenazah telah disediakan oleh pihak Belia 4B Pahang utk membawa jenazah mangsa kemalangan di Genting Sepah smlm. Selesai semuanya, kami pun bergerak ke Sg Besi utk megambil barang2 kami, yg telah ditinggalkan di umah adk aku smlm. Lepas amik barang, kami begerak ke Hospital Selayang. Masih ada lg suadara mara mangsa kemalangan yang tinggal. En. asben memastikan semuanya teratur sblm meminta diri utk blk ke rumah. Sampai je rumah, semua dah terbongkang tdo.. Letih ooo... Sedar2 dah kul 7 ptg. Mkn semua, en.asben ke Hos Selayang. Melawat mangsa yg ditahan di wad. Aku n ila just stay kat umah jer. Sbb dah tak larat dah. Pastu, kami terus terbongkang tdo tak sedarkan diri hinggala keesokan harinya...

Sambungan Cerita Hari Jumaat...

Aku nk sambung sikit, citer hari jumaat yg lepas.En.Asben amik aku dari opis dlm kul 5ptg. Hari nie, kami plan nk g umah adk aku di Sg Besi utk mkn mlm. Best yooo.. Tak ya la aku masak hari nie kan...  So, rentetan dari n3 aku sblm nie, aku pun dok membodek la encik asben.. Nk buat plan utk hari sabtu n ahad nie. Tp.. Mendukacitakan sungguh.. Sbb en.asben pilih pilihan no 3.. Wuaaaaaaaaaaaaa... Aku dah muncung berdepa2.. Dari melawati sampai la ke sg besi.. Camnie la lebih kurang muka aku...

Tp.. muncung aku tu, sat ja.. Sampai umah adk aku tu, semua dah ok.. Mls aku nk pjg2 majuk. Lepas mkn mlm.. Tetiba en.asben dpt call. N reaksi dia menjawab panggilan telepon tu, aku tak gemar.. Sbb impresi muka dia tu, mcm ada sesuatu berlaku.. Oh.. No.. Last imprestion en.asben buat muka camtu, time dgr berita pak cu meninggal.. Huhuhu.. I don like.. Pastu, letak je tepon, terus en.asben jd kalut.. Dia ajak naik genting.. Wah... Berbungga2 plak hati aku. Tp.. dlm Berbunga2 tu, aku naik heran gak. Pastu laki aku ckp, "bukan nk p bercuti la.. Bas bawak budak2 pemuda kg xciden kat genting. Baru ja. Ayah suh kita p tgk dulu. 2 org dah mati" Perghh... Dengar ja berita tu, darah aku dah menyirap.. Ngeri pun ada. Pastu tetiba adk ipar aku plak bersuara "dik wan ada dlm bas tu, td dia msg mintak wet nk p kl plak lepas trn dari genting". Dengar jer suara adk aku, bertambah2 panic la. Kami semua try call dikwan tp tak dijawab. Ya Allah.. Selamatkanlah Dik Wan.  (dik wan tu, ank sedara adk ipar aku, n kami baru ja jumpa dia mggu lepas)

Pastu, semua jd kelam kabut. Kami pun siap2 nk naik genting. Aku plak, bebelah bg. Nk ikut ker tak nk. Takut ada, nk tahu ada, risau ada. Last2, aku ikut jer. Tp, kat mana xcident tu?? Haih.. Geram gak aku. Info tak lengkap, camna kami nk cari tempat xciden tu?? Kata kat Genting Sepah, tp kat mana.. HUhuh.... Tetiba aku tingat ada member aku polis. Atas pertolongan pia, aku dpt tahu, bas tu xciden kat Genting Sepah. Apa lg, en.asben pun drive mcm peluru naik ke genting. Otw tu, aku ternampak kereta peronda polis. Aku rasa, keta tu, nk ke tempat kejadian. So, aku suh jer en.asben folllow kereta tu. Dlm masa 15 minit, kami sampai tempat kejadian. Wuaaaaaaaaaaaaaa... Ngeri nyee... Mayat dah disusun sebaris di satu tempat. Tgk keadaan tu, aku pun kelam kabut cari dikwan. (sambil dukung illa + hujan lebat plak tuh).  Habis semua imbulan yg ada, aku p check. Tp dikwan tak da.. Ya Allah... Selamatkan la dik wan..  Pastu, ada en.polis tu bg tahu, maybe ada yang dah di bawa turun ke hospital bentong or hospital selayang. Pastu, en.asben plak muncul, dia kata "Jom turun, yg tinggai mayat ja nie, abg tak sanggup nk tgk dah.. ada yg hancur kepala, putus badan n kaki, jom la kita p hospital cari dikwan".. Huhuh... ngeri2.. Aku tak terlintas plak nk amik pic kat tempat kejadian. Sbb tak terpk pun. Dlm otak aku, cari dik wan.

bas yang kemalangan...

Dlm 30 minit kemudian, kami sampai kat hospital selayang. First time aku jejak kaki kat sana. Suasana kat emergency room tu, penuh ngan org.. Wauu.. Ramainya org kg aku rupanya kat kl nie. Semua turun mai kat hospital, tgk mangsa kemalangan. En.asben plak, antara org yg paling sibuk.. Aku n illa, just dok kat satu tempat, perati jer org. Almaklum la, bukan semua org aku kenal. Dok kat hospital selayang dlm 2 jam, pastu kami bergerak ker HKL plak. Sbb ada mangsa yg di hantar ke sana. Aku ikut jer en.asben tanpa byk ckp. Jam time tu, dah kul 3 pagi. Ank aku pun, tak tdo. Maybe paham ngan situasi kot. Sampai HKL, sama gak mcm kat Hos Selayang. Penuh ngan org2 baling. Aku dah weng.. weng time tu. Maklumla, tak rest lg sejak balik dari keje. Adesss... Aku dah serender dah. Tak larat nk p beramah mesra ngan org2 kg. Just dok melepet jer kat satu sudut. Nie la aksi2 boring aku n ank aku.. Sempat lg main2 amik pic.
 muka budak yang tahan mata, tak mo tdo...

En.Asen yg bz mengalahkan YB...

Pastu, telepon plak asyik berbunyi. Ayah call, ckp dia dah otw. N mintak kami urusakan jenazah utk di bawa blk ke kg. JENAZAH tuh.. takut plak aku. So, en.asben je la, yg urus semua. Dlm kul 5 pg, kami bergegas ke Hos Sg. Buloh plak. Sbb ikut plak, semua jenazah akan dikumpulkan di situ n akan blk secara konvoi ke Baling. Semua jenazah akan dikebumikan dlm satu liang lahat.. HUhuhu.. Sadis kan..  Time nie, aku dah weng2 tahap maksimum. Ank aku pun, dah KO dah. So, aku just tggu dlm kereta jer la n tdo... :D

Jam 7 pg, en.asben gerak aku bg tau, semua myt dah siap di forensik. Aku pun, pening2 lalat, bgn la. P jumpa ayah aku. Rupanya, ayh aku dah lama dah sampai. Aku ja yg tdo tak sedaq diri. Aku bgn, terus kluar dari keta, p tgk, dah ada 7 van bersusun depan hospital. Jenazah dah siap semua, n siap sedia nk dikonvoi blk ke kg. Lepas semua nya berangkat blk, aku pun, bergerak blk gak la.. So, memang masin la mulut laki aku, kami bercuti kat "Amansiara Resort" jer mggu nie.. Huhuhuhu.. tak per la.. Yg penting, masih ada lg keje2 kami kat sini. Masih ada lg mangsa2 xcident yg perlu kami amik tau dok kat sini.. Dan tak lupa juga, pada keluarga mangsa, aku ucapkan takziah n moga roh mereka yang pergi di cucuri rahmat. Maaf sbb kami sekeluarga tak dpt nk blk kg, buat masa nie, khidmad kami masih diperlukan utk membantu mangsa2 yang masih tersadai di hosptal di sini.. Nanti aku sambung cerita hari sabtu plak.